Žal Ulcinjana: Bolje se živjelo dok je radila Solana

Za bivše radnike model privatizacije je manje sporan od samog vlasnika
64 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 19.12.2011. 20:12h

Oronule zgrade i polomljeni prozori teško bi podsjetili na to da je Solana nekad bila uspješna kompanija. A bila je kičma ulcinjske privrede sa preko 300 zaposlenih.

Oglas o prodaji imovine tek sada je ukazao da je model privatizacije možda bio pogrešan.

Džaudet Cakuli, potpredsjednik Opštine Ulcinj, kaže da je prodajom na berzi onemogućeno da država, odnosno lokalna vlast postavi uslove u vezi sa daljim ponašanjem investitora.

Za bivše radnike model privatizacije je manje sporan od samog vlasnika.

Fondovi su Solanu preuzeli nakon više od sedam decenija uspješnog poslovanja

"Tu ne treba veliki ekonomista, tu ne treba veliki mozak, fondovi đe su god vlasnici oni su došli samo zbog akcija, promjene, kapitala, uvećavanja, transakcija, zelenaštva i tako ", rekao je Ivo Latković, bivši finansijski direktor Solane.

Zato se, kako je rekao, nervira.

"Nemoguće je da to ne zna javnost Crne Gore", kaže Latković.

Iz poljoprivrednog u gradsko-građevinsko zemljište

Fondovi su Solanu preuzeli nakon više od sedam decenija uspješnog poslovanja. Najveći akcionar Eurofond i njegov vlasnik Veselin Barović kontrolni paket ulcinjske Solane platili su 800.000 eura. Petnaest miliona kvadratnih metara koje je Barović kupio dobili su na cijeni nakon promjene plana.

Većinski vlasnik ulcinjske Solane je Eurofond

Novinar Mustafa Canka kazao je da je sudbina Solane odlučena nekoliko dana prije donošenja prostornog plana države, odnosno, 2007. godine.

"Tada je ona na volšeban način pretvorena iz poljoprivrednog u gradsko-građevinsko zemljište. To je značilo da se većinskom vlasniku Solane dozvoljava da se sa tim prostorom ponaša kako god hoće, odnosno da na samo jednoj transakciji zaradi nekoliko stotina puta više nego što je to zemljište kupio", rekao je Canka.

Bolje je sa Solanom

Većinski vlasnik ulcinjske Solane je Eurofond. Predstavnici tog fonda, izvršni direktor, njegov pomoćnik u ulcinjskoj Solani nisu bili raspoloženi za razgovor. Slično je bilo i sa stečajnim upravnikom.

"To je stvarno užasno. Ima đe da se gradi, nažalost, a ne tu"

Tešku situaciju u nekadašnjem velikom gigantu najbolje pamte bivši radnici Solane i stanovnici Ulcinja.

"To je stvarno užasno. Ima đe da se gradi, nažalost, a ne tu", "Sad za sad je haos i prema tome ovo je bruka za sve nas", "Ništa, ja samo znam da je propast, eto šta znam. Da nemaju ljudi od čega, gdje su plate, šta jedu", "Nije Solana jedina. Sudbinu Solane doživjele su mnoge industrijske kompanije u Crnoj Gori", tako su odgovarali na pitanja o sudbini Solane građani Ulcinja, koji su jednoglasni u tome da se bolje živjelo dok je Solana radila.

Idealno je ono što jeste

U opštini su protiv prodaje zemljišta. Kažu da namjenu Solane ne treba mijenjati.

"Idealna varijanta bi bila ono što jeste sada, znači proizvodnja soli i stanište ptica", kaže potpredsjednik Opštine Ulcinj.

Imovina Solane procijenjena je na 257.000.000 eura.

Galerija

Bonus video: