Žalba preduzeća Artek može odložiti posao

Novi tender za izgradnju ove šestosjede žičare u Kolašinu i usluge projektovanja akumulacionog jezera, Direkcija javnih radova je raspisala 31. decembra, a zainteresovani ponuđači ponude mogu predati najkasnije do 11. februara u deset sati
109 pregleda 0 komentar(a)
Žičara Kolašin, Foto: Dragana Šćepanović
Žičara Kolašin, Foto: Dragana Šćepanović
Ažurirano: 04.02.2016. 19:47h

Firma Artek iz Podgorice uložila je žalbu na tendersku dokumentaciju Direkcije za javne nabavke za novi tender za izgradnju šestosjede žičare K8, “Kolašin 1600” i usluge projektovanja akumulacionog jezera. Time je ovaj posao privremeno stopiran, do konačne odluku Komisije za kontrolu postupka javnih nabavki.

“Žalba firme Artek je blagovremena i uredna. Napisana je na desetak strana i još je nijesmo uzeli u razmatranje, tako da vam ne mogu reći šta je sve navedeno u žalbi”, kazao je „Vijestima” vršilac dužnosti predsjednika Komisije, Tomo Miljić.

Novi tender za izgradnju ove šestosjede žičare u Kolašinu i usluge projektovanja akumulacionog jezera, Direkcija javnih radova je raspisala 31. decembra, a zainteresovani ponuđači ponude mogu predati najkasnije do 11. februara u deset sati.

Novi tender je oglašen posljednjeg dana 2015. kako se, nakon propalog tendera, ne bi izgubilo dodatnih mjesec ili dva, zbog zakonske obaveze donošenja plana javnih nabavki za 2016. u Direkciji javnih radova.

U odnosu na prethodni tender procijenjena vrijednost nabavke je smanjena sa 11 miliona eura na 9,5 miliona eura sa uračunatim PDV-om.

Zainteresovani ponuđači su u obavezi da dostave bezuslovnu i na prvi poziv naplativu garanciju ponude u iznosu od dva odsto procijenjene vrijednosti javne nabavke.

Predsjednik Komisije za otvaranje i vrednovanje ponuda na ovom tenderu, Rešad Nuhodžić je obavještenje o prekidu postupka do odluke po žalbi, objavio na veb sajtu Uprave za javne nabavke 29. januara.

Prethodno je Nuhodžić u više navrata morao odgovarati na niz dilema iz tenderske dokumentacije u vezi sa kojom su zainteresovani ponuđači postavljali pitanja naručiocu nabavke.

Jedno od posljednjih pitanja odnosilo se na dužinu staža, kao i površinu parking prostora, prilaznih staza i puteva.

Nuhodžić je u odgovoru naveo da će se dužina staza i puteva, kao i površina parking prostora definisati Glavnim projektom “koji je projektant dužan da izradi u skladu sa Prostornim planom posebne namjene Bjelasica Komovi, odnosno Detaljnom razradom lokaliteta Kolašin 1600, urbanističko-tehničkim uslovima, kao i važećim propisima i preporukama za ovu vrstu objekta”.

Direkcija javnih radova na prošlogodišnjem poništenom tenderu utvrdila je da su ponude dvije vodeće kompanije u ovoj oblasti: Dopelmajer (Doppelmayr) iz Austrije i najveće švajcarske kompanije Bartolet (Bartholet), bile neispravne. Cijena u ponudi Dopelmajera iznosila je 8,29 miliona eura, a Bartoleta 9,12 miliona eura.

Bonus video: