Zaposleni u Port of Adria već 18 mjeseci čekaju odluku Ustavnog suda

Zaposleni ove barske kompanije se pitaju zašto Viši sud nije postavio pitanje da Ii je Kolektivni ugovor bio sastavni dio kupoprodajnog (privatizacionog) ugovora.
865 pregleda 1 komentar(a)
Port of Adria, Foto: Radomir Petrić
Port of Adria, Foto: Radomir Petrić

Zaposleni kompanije Port of Adria iz Bara upozorili su da već 18 mjesec čekaju odluku Ustavnog suda Crne Gore u sporu protiv kompanije oko važenja Kolektivnog ugovora tokom prve tri godine nakon privatizacije (2014-2017) .

Krajem 2013. Godine, PoA (bivši Kontejnerski terminali i generalni tereti) je privatizovao turski Global Ports Holding.

“Više od stotinu zaposlenih su platili sudske troškove i izgubili spor pred Višim sudom u Podgorici koji se oslonio na pravni stav Gradanskog odjeljenja Vrhovnog suda (od 27.03.2017.), koji u najkraćem glasi da je Kolektivni ugovor nevažeći, da je važio samo godinu dana nakon podjele Luke Bar i da je morao biti potpisan od strane poslodavca i sindikata. Dakle, u najkraćem, Kolektivi ugovor je važio samo od 01.10.2009. do 30.09.2010.godine”, saopštio je Zoran Martinović, predsjednik Sindikalne organizacije zaposlenih PoA.

Zbog toga se zaposleni ove barske kompanije pitaju zašto Viši sud nije postavio pitanje da Ii je Kolektivni ugovor bio sastavni dio kupoprodajnog (privatizacionog) ugovora.

“Zašto nijesu štitili nas i državu Crnu Goru, kao da kupoprodajni ugovor nije ugovor i saglasnost sa svim detaljima u njemu.Ukoliko i Ustavni sud presudi u korist poslodavca, jasno je da će Strazbur biti adresa ka kojoj idemo i koja će , u to smo sigurni, donijeti presudu u korist zaposlenih, a svi gradani Crne Gore će skupo platiti greške sudstva”, upozorio je Martinović.

Martinović je naveo da su zaposleni PoA “zadovoljni nedavnom izjavom, ministra saobraćaja Osmana Nurkovića, da je Kolektivni ugovor bio sastavni dio kupoprodajnog ugovora”.

Bonus video: