Zaposleni u VCG i odbrani bez novca

Sindikat i Ministarstvo odbrane pronašli rezervu od dva miliona eura, ali Ministarstvo finansija nije odobrilo podjelu novca
63 pregleda 14 komentar(a)
vojska, Foto: Boris Pejović
vojska, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 26.02.2015. 17:39h

Ministarstvo finansija za sada neće odobriti da se na zahtjev Sindikata odbrane i vojske (SOVCG) obezbijedi oko dva miliona eura koji bi se raspodijelili zaposlenima u Vojsci i Ministarstvu odbrane za pomoć.

Ministarstvo finansija je ranije saopštilo da se novac može izdvojiti samo iz unutrašnjih rezervi Ministarstva odbrane, a kada je taj novac obezbijeđen više nijesu odgovarali SOVCG.

Iz resora kojim rukovodi ministar Radoje Žugić objasnili su da se zahtjev SOVCG odnosi na prošlu budžetsku godinu koja je završena, zbog čega se bilo koji prošlogodišnji rashod ne može realizovati u ovoj godini.

“Zavisno od izvršenja budžeta Ministarstva odbrane za ovu godinu, ispitaćemo mogućnost da se izađe u susret zahtjevu Sindikata“, rečeno je zvanično „Vijestima“ u Ministarstvu finansija.

Predsjednik SOVCG Nenad Čobeljić za “Vijesti” je kazao da su prošle godine razgovarali sa Žugićem o povećanju njihovih zarada, te da im je on rekao da za to nema mogućnosti osim ako Ministarstvo odbrane u svom budžetu ne pronađe novac iz budžetskih rezervi.

“Nakon tih razgovora sa sektorom sa finansijsko poslovanje uz saglasnost ministarke Milice Pejanović-Đurišić pronašli smo 1,3 miliona po osnovu personalnih izdataka i još 700 hiljada po drugim izdacima. Kad smo pronašli novac tražili smo odobrenje od Žugića da se on ravnomjerno rasporedi zaposlenima u vojci i ministarstvu kao pomoć na kraju godine. Rekli su da čekaju dopis od ministarke Pejanović- Đurišić. Kad su i njega dobili, nastalo je ćutanje. U tome i jeste problem zašto se ćuti? Zašto nam se kaže da li može ili ne može?”, kazao je Čobeljić.

enad Čobeljić

On je podsjetio da je Žugić javno preko medija kazao da se može obezbijediti novac jedino iz budžetskih rezervi, kao i da su dobili pozitivan stav na sastancima sa njegovim pomoćnicima.

Čobeljić je istakao da je materijalna situacija zaposlenih u Vojci i odbrani loša. Posebno je naglasio činjenicu da su neka druga ministarstva dobijala po 300 do 500 eura pomoći što se radi godinama.

“Mi smo jednom 2008. godine dobili pomoć od 100 eura i to je sve za 10 godina. Takvo ponašanje potvrđuje negativan stav prema zaposlenima u Vojci i odbrani. Očekujemo da se problem riješi i da se razmotri naš zahtjev jer je jasno da novac postoji u rezervama, i da može da se podijeli”, kazao je Čobeljić.

Sindikat je posljednji dopis Žugiću uputio krajem janura u kome traže da im se pismeno obrazloži zašto nije dodiljenjen obećani novac koji je pronađen u unutrašnjim rezervama.

Zbog čestih tužbi vojnika dilema ima li rezerve u budžetu

U Ministarstvu finansija “Vijestima je rečeno da nijesu mogli da zauzmu stav po zahjevu Sindikata jer su od Ministarstva odbrane tražili da se izjasni o inicijativi za isplatu uvećanja zarada za prekovremeni, noćni i praznični rad koji je ostvaren po osnovu dežurstva od sedmog avgusta 2014. godine, kada su stupile na snagu izmjene i dopune Zakona o vojsci.

“Prije 2014. godine izdvajan je značajni novac za isplate po osnovu sudskih presuda zaposlenih u Vojsci u vezi sa sporovima iz radnog odnosa. Prošle godine po tom osnovu je na teret Ministarstva odbrane uknjiženo milion eura. Mogli smo doći u situaciju da se odobri isplata zaposlenima iz redovnog budžeta, a da se po pitanju sudskih presuda isti ili još veći iznos naplati blokadom računa državnog budžeta. To bi značilo da ne postoje unutrašnje rezerve Ministarstva odbrane ili čak da se naplati više od iznosa unutrašnjih rezervi. Ministarstvo odbrane nije zauzelo stav po ovim pitanjima, tako da nijesmo mogli da odlučujemo o zahtjevu sidikata“, objašnjeno je iz Ministarstva finansija.

Dodali su da će usvajanje predloga zakona o zaradama u javnom sektoru omogućiti poštovanje principa ujednačenosti zarada i unaprijediti životni standard zaposlenih u javnoj upravi.

Bonus video: