Zaposlenima u državnoj administraciji koje je Vlada zakinula do 25 eura na julsku platu

Vlada i dva sindikata treba da potpišu sporazum o isplati kako bi se izbjegli sudski troškovi
117 pregleda 3 komentar(a)
Vlada Crne Gore, Foto: Gov.me
Vlada Crne Gore, Foto: Gov.me
Ažurirano: 27.04.2016. 06:13h

Zaposleni u državnoj administraciji koje je Vlada zakinula za dio regresa i toplog obroka u 2008. godini dobiće uz julsku platu po 10 ili 15 eura po tom osnovu.

Ukupno će iz budžeta za tu isplatu trebati oko 365 hiljada eura, a Vlada će sebi za poreze i doprinose na ovaj iznos isplatiti još 155 hiljada eura.

Ovom odlukom, koju je prema informacijama “ Vijesti” Vlada donijela prošle sedmice, izvršna vlast će izbjeći plaćanje sudskih i drugih troškova od još 17,5 miliona eura.

Po zaposlenom radniku treba da se isplati deset eura za topli obrok za četiri mjeseca od septembra do decembra 2008. godine i po 15 eura za regres. Prema računici izvršne vlasti, 35.000 zaposlenih je zakinuto za topli obrok za po 2,5 eura za četiri mjeseca, a 1.000 zaposlenih za regres po 15 eura.

Prije isplate Vlada i dva sindikata (Savez sindikata i Unija slobodnih sindikata) trebalo bi da potpišu sporazum o isplati novca uz julsku zaradu kako bi se izbjegli troškovi sudskog postupka.

Vlada je radnike zakinula tako što im je isplatila po 25 eura za topli obrok i 150 za regres, dok Opšti kolektivni ugovor predviđa 27,5 eura za topli obrok i 165 eura za regres. Kamata na deset eura za zakinuti topli obrok, nakon osam godina, iznosi 5,4 eura, a na 15 eura od regresa osam eura. Međutim, u Vladinom predlogu sporazuma se ne pominje plaćanje kamata.

Predlog da se problem riješi mirnim putem dala je zaštitnik imovinsko-pravnih interesa države Dragana Đuranović, koja je informisala Ministarstvo finansija da se vodi veliki broj sudsko-parničnih postupaka zbog dugovanja države prema radnicima.

“Troškovi postupka koji se vode za isplatu ovih naknada nijesu zanemarljivi i iznose oko 500 eura po zaposlenom i povećavaju se u postupku sprovođenja izvršenja od strane javnih izvršitelja”, navela je Đuranović u informaciji za Vladu.

Povodom ovog pitanja održan je i sastanak sa reprezentativnim sindikatima u Ministarstvu finansija koji su se saglasili da se potpiše sporazum.

Državna revizorska institucija je u Izvještaju o izdacima za sudske sporove po osnovu radnog odnosa utvrdila da izdacima za sudske sporove po osnovu radnih odnosa koji se isplaćuju iz budžeta, nije upravljano ekonomično. Ukupno je iz budžeta za sudske sprove (uključujući i radne sporove) od 2012. do prošle godine isplaćen 71 milion eura.

Među najvećim problemima na koje je ukazala vrhovna revizija je visok procenat troškova postupka koji su nesrazmjerno visoki u odnosu na osnovnu vrijednost spora.

U osam revizijom obuhvaćenih predmeta čak 46,22 odsto ukupno isplaćenog novca čine dodatni troškovi na ime kamata, parničnih i izvršnih postupaka.

Potpisivanje sporazuma se očekuje narednih dana

Generalni sekretar Unije slobodnih sindikata Srđa Keković kazao je “Vijestima” da su incirali potpisivanje sporazuma kako bi se spriječili veći troškovi za budžet.

“Neko je napravio grešku, ali da bi izbjegli da se isplate veće pare iz budžeta prihvatil ismo ovu inicijativu. Sporazum još nije potpisan. Imamo preliminarni dogovor i očekujem da će se sve finalizovati narednih dana”, kazao je Keković. On je dodao da će sindikati kao odgovoran socijalni partner založiti da članstvo poštuje sporazum i da se budžet sačuva od većih troškova.

Bonus video: