Zaposlili 700, izbrisali 5.000 nezaposlenih

Od ukupnog broj izbrisanih 2.729 su visokoškolci. Zavod je još prošle godine u martu donio nova pravila po kojim sve nezaposlene koji se nalaze na obukama briše sa evidencije jer, kako su tada naveli, zbog toga što se nalaze na obuci ne mogu biti raspoloživi za tržište rada
0 komentar(a)
Zavod za zapošljavanje, Foto: Luka Zeković
Zavod za zapošljavanje, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 15.03.2018. 20:21h

Broj nezaposlenih od početka godine smanjen je za četiri hiljade, a stopa nezaposlenosti sa 22,4 na 20,3 odsto, ali do ovog “napretka” u borbi protiv nezaposlenosti nije došlo zbog velikog rasta zapošljavanja već zbog novih brisanja nezaposlenih sa evidencije.

Većina ovih brisanja desila se u januaru, kada je prema mjesečnom izvještaju, Zavod obrisao sa evidencije 4.946 nezaposlenih što je više za 190 odsto u odnosu na januar 2017. kada su izbrisana 1.704 nezaposlena.

Kako su naveli iz Zavoda, na kraju decembra broj nezaposlenih iznosio je 51.262, tokom januara biroima se prijavilo 2.305 novih nezaposlenih, a oni su sa evidencije izbrisali 4.946, pa je na kraju januara broj nezaposlenih iznosio 48.580.

Od ovog broja izbrisanih svega 664 nezaposlena izbrisana su jer su se zaposlili na određeno ili neodređeno vrijeme, a preostalih skoro 4,3 hiljade je izgubilo ovaj status na osnovu nekog od preostalih 20 navedenih razloga.

Od ukupnog broj izbrisanih 2.729 su visokoškolci. Zavod je još prošle godine u martu donio nova pravila po kojim sve nezaposlene koji se nalaze na obukama briše sa evidencije jer, kako su tada naveli, zbog toga što se nalaze na obuci ne mogu biti raspoloživi za tržište rada.

Izbrisano je u januaru i 819 nezaposlenih koji su nekvalifikovani ili polukvalifikovani, kao i 1.398 sa srednjoškolskom diplomom.

Kao razlog brisanja kod 2.066 osoba navedeno je da “nijesu na raspolaganju za zaposlenje”, a 1.398 su krivi zbog “neopravdanog nejavljanja ili neodazivanje na poziv organizacije za zapošljavanje”. Izmjenama pravila su postrožena pravila za javljanje nezaposlenih biroima, pa se ne tolerišu bilo kakva zakašnjenja.

Zbog toga što “aktivno ne traže zaposlenje” izbrisano je 228, a samoinicijativno se odjavila 421 osoba. Dok su čekali na posao 47 osoba je steklo pravo na penziju, devet je umrlo, a još osam je navršilo 67 godina života, pa su zbog toga izbrisani.

Izbrisano je i 18 nezaposlenih jer su postali redovni student ili učenik, 12 jer su postali pripravnici, četvoro jer su “otišli na rad u inostranstvo, a nijesu podnijeli zahtjev za posredovanjem u Crnoj Gori”... Od ukupno skoro pet hiljada nezaposlenih, svega dvoje je izbrisano jer su odbili ponuđeni posao. Najviše izbrisanih je u Podgorici 1.265, a zatim u Nikšiću 663, Bijelom Polju 498, Rožajama 395, Pljevljima, 306,...

704 osobe sa evidencije Zavoda zaposlene su tokom januara, što je tri puta manje nego novoprijavljenih nezaposlenih - 2.305. Najviše zapošljavanja bilo je u sektoru trgovine 135, a zatim u obrazovanju 100, državnoj upravi 85, administrativnim i pomoćnim ulužnim djelatnostima 57, zdravstvu i socijalnoj zaštiti 55, prerađivačkoj industriji 41, usluge smještaja i ishrane 39, u umjetnosti, zabavi i rekreaciji 29,...

Najviše tražena “lica bez zanimanja” i bez škole

Najtraženije zanimanje u januaru bilo je “lica bez zanimanja i stručne spreme - završena osnovna škola”, a poslodavci su tražili 104 takva radnika, kao i još 68 “lica bez zanimanja” koji nemaju ni osnovnu školu.

Tražena su i 42 vozača, 37 diplomiranih pravnika, 29 diplomiranih ekonomista, 28 profesora razredne nastave, 27 visokoškolaca društvenog smjera, po 25 profesora matematike i diplominarih ekonomista za opštu ekonomiju, bankarstvo i finansije,... Poslodavci su tražili i 22 elektrotehničara, 20 konobara, 17 defektologa, po 16 maturanata gimnazije, recepcionara, kuvara jednostavnih jela i kelnera, po 15 inženjera građevinarstva i prodavaca,... Broj slobodnih radnih mjesta u januaru iznosio je 1.451, što je značajno manje od broja novoprijavljenih nezaposlenih 2.305.

Stanić: Šminkanjem sakrivaju visoku nezaposlenost

Iz SDP-a su juče saopštili da je najnovije brisanje nezaposlenih sa evidencije Zavoda još jedan dokaz da se Vlada ne umije izboriti sa ekstremno visokom stopom nezaposlenosti.

“Ukoliko nastave ovim tempom brisanja građana sa Zavoda, brzo ćemo moći da se ‘pohvalimo’ sa nultom stopom nezaposlenosti. Statističko šminkanje ne može sakriti činjenicu da u ovom momentu posao u Crnoj Gori traži 50.000 naših sugrađana. Procenat nezaposlenosti je među tri vodeća u Evropi, a odgovor Zavoda i Vlade na taj problem je brisanje 5.000 ljudi za jedan mjesec. SDP smatra da je problem nezaposlenosti najznačajniji problem crnogorske države zbog kojeg hiljade mladih napustaju našu zemlju svake godine bez želje da se vrate. Kada dođe do neizbježnih političkih promjena, ovo pitanje mora biti ključno u agendi nove vlade kako bi spriječili da u Crnoj Gori stvarno nema nezaposlenih po ‘modelu’ Zavoda jer će svi otići iz Crne Gore”, kazao je portparol SDP-a Mirko Stanić.

Bonus video: