Zarada bolja nego na štednji u banci

Direktor berze Gojko Maksimović kaže da postoji interesovanje investitora i da očekuje da će država prodati sve obveznice
114 pregleda 8 komentar(a)
Gojko Maksimović, Foto: Savo Prelević
Gojko Maksimović, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 08.11.2016. 20:38h

Aukcija za prodaju državnih obveznica procijenjenih na iznos od 100 miliona eura na Montenegroberzi obaviće se u ponedjeljak 14. i utorak 15. novembra, potvrdio je juče „Vijestima“ direktor berze mr Gojko Maksimović.

„U skladu sa Pravilima Montenegroberze i rasporedom trgovanja, u ponedjeljak će sa unosom prodajnog naloga od strane Ministarstva finansija, brokerske kuće od 10 časova imati mogućnosti da za račun svojih klijenata unose kupovne naloge. Uneseni kupovni nalozi će se moći izmijeniti sve do 12 časova, kada dolazi do otvaranja tržišta i zaključenja transakcija“, objasnio je Maksimović.

Vlada je prošle sedmice donijela odluku da se zaduži 100 miliona emitovanjem obveznica na domaćoj berzi.

U slučaju da prvog dana aukcije ne budu kupljene sve obveznice (10.000 obveznica vrijednih po 10.000 eura), trgovina će biti nastavljena u utorak od 09.30 do 14.00 časova.

„Uzimajući u obzir informacije kojima raspolažemo postoji veliko interesovnje investitora. Kako državne obveznice predstavljaju dužničke hartije od vrijednosti koje nose u sebi najmanji iznos rizika, očekujemo da najveće interesovanje bude iskazano investitora koji imaju malu sklonost ka riziku, prevashodno od strane finansijskih institucija - banaka i osiguravajućih kuća. Takođe, kamata po kojoj je planirano da dođe do zaduženja pruža dobru alternativu štednji i oročenim depozitima, te uzimajući u obzir iznos depozita od oko 2,86 milijardi, očekujemo da se dio štednje stanovništva preusmjeri u kupovinu obveznica“, ocijenio je Maksimović.

Vlada je odlukom predvidjela kamatu od četiri odsto.

„Treba imati u vidu i da je prednost ulaganja u obveznice u tome što se kod većine ugovora o depozitu, sa razročavanjem prije vremena gubi se „zarađena“ kamata do momenta razročenja, dok se kod obveznica kroz prodaju na sekundarnom tržištu dobija pripadajuća - zarađena kamata. Na osnovu ambijenta na tržištu kapitala, očekujemo da aukcija državnih obveznica bude uspješna i da dođe do realizacije cjelokupnog planiranog zaduženja“, kazao je Maksimović.

On smatra da predstojeća emisija obveznica predstavlja za crnogorsko tržište kapitala jedan od najvažnijih poslova.

„Kroz razvoj primarnog tržišta i kreiranje finansijskih instrumenata, berza će uspjeti da 'oživi' ulogu koja joj pripada u pogledu mjesta na kojem dolazi do prikupljanja kapitala“, zaključio je Maksimović.

Zarada berze 30 hiljada eura

Provizija za kupovinu i prodaju državnih obveznica obračunaće se u skladu sa važećim cjenovnikom Montenegroberze, pa bi njena zarada mogla iznositi do 30 hiljada eura. Nije isključena mogućnost da do dana akcije Odbor direktora berze promijeni odluku i snizi proviziju za ovu pojedinačno najveću transakciju u 2016. godini.

Kamata svake godine 16. novembra

Prema vladinoj odluci na obveznice će se jednom godišnje do 2020. godine isplaćivati kamata od 4 odsto i to svakog 16. novembra.

Kako je godišnji prinos od 400 na jednu obveznicu procijenjene vrijednosti 10.000 eura, to znači da će kamata , pored navedene glavnice, za jednu obveznicu na kraju iznositi 1.601,1, a ukupan iznos kamate koji će građani crne Gore platiti, pod pretpostavkom da se proda cjelokupna emisija obveznica, 16.011.000 eura.

Bonus video: