Zašto je Mank prodao Porto Montenegro?

Još se ne zna za koliko novca je Mank, pristao da ustupi Arapima Porto Montenegro. Manku je Vlada prije 10 godina prodala imovinu nekadašnjeg vojnog brodogradilišta Arsenal u Tivtu i iznajmila dio obale i akvatorijuma na 90 godina. Cijela transakcija koštala ga je 23 miliona eura
261 pregleda 53 komentar(a)
Porto Montenegro, Foto: Porto Montenegro
Porto Montenegro, Foto: Porto Montenegro
Ažurirano: 30.04.2016. 17:06h

Ključevi luksuznog igrališta za bogate u Tivtu uskoro najvjerovatnije neće više biti u rukama kanadskog milijardera Pitera Manka. Prema saznanjima dnevnika Vijesti, novi vlasnik Porto Montenegra je državni investicioni fond Dubaija. Investment Corporation of Dubai, navodno planira da nautičko-turistički kompleks i marine za megajahte formalno preuzme 6. maja. Iz Porto Montenegra ovu vijest ne potvrđuju, ali je ni ne demantuju.

"U ovom trenutku mi ne možemo dati nikakvu zvaničnu potvrdu, iz prostog razloga što nijedan dokument nije zvanično potpisan ni sa jednom stranom, te ne možemo komentarisati navode dnevnih novina Vijesti", rekao je TV Vijesti PR Porto Montenegra Danilo Kalezić.

U Vladi koja je na višednevnim, uskršnjim i prvomajskim praznicima, informaciju danas nije bilo moguće provjeriti, iako sve ukazuje da je formalizacija posla o kome se šuska već izvjesno vrijeme, pitanje dana.

Novinar Siniša Luković, koji od početka brižljivo prati događaje u Portu, kaže da bi javnost o svemu uskoro trebalo da bude zvanično obaviještena na konferenciji za medije, koja bi, prema njegovim saznanjima, trebalo da bude krajem naredne nedjelje u Tivtu i na kojoj bi trebalo da se pojavi i sam premijer Milo Đukanović.

Luković kaže da se Piter Mank, prema njegovim saznanjima, za prodaju odlučio iz dva razloga. Jedan je nemogućnost da se, zbog poodmakle životne dobi, aktivno bavi projektom koji je zamislio kao novi Monte Karlo. Drugi, mnogo važniji razlog - dobio je ponudu koja se ne odbija, i tako Arapima konačno omogućio da svoj novac počnu da ulažu i u Evropi.

Investicioni fond Dubaija je većinom ulagao u region Srednjeg Istoka i zemlje Persijskog zaliva.

"Ali već duže vrijeme oni imaju toliku količinu novca, da je to za njih mnogo mali region, žele da ta svoja sredstva plasiraju u Evropu. Crna Gora im se nametnula kao prilično interesantna destinacija zahvaljujući svojoj politici da je investistorima maltene kod nas sve dozvoljeno", kaže Luković.

Još se ne zna za koliko novca je Mank, pristao da ustupi Arapima Porto Montenegro. Manku je Vlada prije 10 godina prodala imovinu nekadašnjeg vojnog brodogradilišta Arsenal u Tivtu i iznajmila dio obale i akvatorijuma na 90 godina. Cijela transakcija koštala ga je 23 miliona eura. Iz kompanije Adriatic Marinas koja još gazduje Portom saopštili su da je do sada u projekat uloženo skoro 400 miliona eura.

"Čisto sumnjam da je ta ponuda bila ispod toga, možemo govoriti najmanje o 10 do 20 odsto većoj ponudi Arapa. Međutim, to je sve na nivou spekulacija, nema nikakvog zvaničnog potvrde", kaže Luković.

Na osnovu dugogodišnjeg praćenja razvoja, Luković smatra da će ulazak državnog investicionog fonda Dubaija u većinsku vlasničku strukturu Porto Montenegra, značiti više novca, tim prije jer su Piter Mank i njegova ekipa investitora pogotovo zadnje dvije tri godine bukvalno zavrnuli sve slavine. Vladi je, navodno, nakon što je dogovor između Arapa i Porta finalizovan, ICD dao i potvrdu da kao novi vlasnik, prihvata sve obaveze iz originalnog ugovora o prodaji Arsenala iz novembra 2006.

Prema insajderskim podacima Lukovića, koji dolaze iz krugova ICD-a, njima je ovaj projekat samo neka vrsta ulazne stanice u Crnu Goru.

"Gdje su njihovi projekti, ambicije mnogo ozbiljnije i idu i na varijantu ulaganja u saobraćajnu infrastrukturu pogotovo drumsko-saobraćajnu infrastrukturu Jadransko-jonski autoput, ulaganje u oblast vazdušnog saobraćaja. Njihove ambicije u Crnoj Gori su mnogo, mnogo veće, čak se govori da bi mogli da uzmu i određene druge velike strane projekte, strane direktne investicije koje su počele u drugim djelovima Crne Gore, ali o tom potom".

Investicioni fond Dubaija je pod direktnom kontrolom vlade Ujedinjenih Arapskih Emirata. Predsjednik fonda je šeik Mohamed bin Rašid Al Maktum, premijer Emirata i emir Dubaija.

Bonus video: