Zašto je teško shvatiti da je put u Rim moguć za 200 eura

Javno obećavam da ću Vam platiti svaki cent preko 200 eura, ukoliko aranžman bude skuplji od toga
130 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 21.08.2011. 07:16h

Kada sam u tekstu o putovanju u Rim u vlastitoj režiji napisao da je za mnoge nevjerovatno da odlazak u Vječni grad može koštati manje nego ljetovanje u Budvi, nisam očekivao da među njima bude direktorica Turističke organizacije naše ljetnje prijestonice.

Jelena Rađenović u svom reagovanju na podatak da se sa 200 eura može organizovati put, ako na vrijeme kupite kartu i rezervišete smještaj u centru Rima, tvrdi, ni manje ni više, nego da je to nemoguće, dajući kao potvrdu svoju računicu, koja je, neprecizna i netačna.

Smještaj i let 200 eura

U tekstu su precizno dati podaci da se sa 200 eura, čak i manje, može kupiti povratna karta na relaciji Dubrovnik-Rim-Dubrovnik i da se obezbijedi smještaj u jednom od hostela u centralnom dijelu glavnog italijanskog grada, u neposrednoj blizini centralne stanice Roma Termini.

Ne znam zašto direktorica Rađenović odbija da prihvati tu činjenicu, ali vjerujem da moj lični primjer dovoljno svjedoči tome: početkom aprila sam kupio povratnu kartu sa Ćilipa do Fjumićina za 80 eura i rezervisao trokrevetnu sobu u hostelu za 300 eura, odnosno 100 eura po osobi za pet noćenja, i to sa doručkom (kroasan i kafa po izboru u obližnjem kafeu). Put sam realizovao u periodu od 3. do 8. avgusta i nosim odlične utiske.

Početkom aprila sam kupio povratnu kartu sa Ćilipa do Fjumićina za 80 eura i rezervisao trokrevetnu sobu u hostelu za 300 eura, odnosno 100 eura po osobi za pet noćenja, i to sa doručkom

Ne želim posebno komentarisati tvrdnje o kolektivnom smještaju u memljivim sobama i dijeljenju kupatila sa ostalim stanarima hostela, jer to nije tačno, makar ne u mom slučaju. Smještaj u hostelu je podrazumijevao sobu sa tri kreveta (ne žičana, nego hotelska), sa klima uređajem, televizorom sa satelitskim kanalima, frižiderom i zasebnim kupatilom, koje se nalazi baš kao u hotelima – u okviru same sobe. Svakog jutra sobarica je mijenjala peškire i sređivala krevete, baš kao u klasičnom hotelskom smještaju. (Mogućnost rezervacije trokrevetne sobe po cijeni od 20 eura po osobi, ako sada rezervišete za 1. novembar, data je uz tekst kao snimak internet portala jednog od hostela u blizini stanice Roma Termini).

Cijena trokrevetne sobe po osobi je 20 eura

Smatram da je pristojan smještaj dovoljan za svakoga ko želi da obiđe Rim, jer se pretpostavlja da ćete praktično u izabranom smještaju prespavati, presvući se i istuširati, za šta je dovoljna pristojna, čista soba sa vlastitim kupatilom, što birate prilikom rezervacije smještaja. Ja sam lično bio zadovoljan, baš kao i sve više građana koji su prepoznali mogućnost putovanja u vlastitoj organizaciji.

Nadam se da su ove činjenice proistekle iz mog vlastitog iskustva dovoljno „opipljiv“ pokazatelj da ne pričam napamet te da će direktorica TO Budva shvatiti da moj aranžman nije dio fikcije, već realnosti.

U Budvi je, saglasan sam, najlakše naći povoljan smještaj ali su cijene u vanpansionskoj potrošnji vrlo visoke

U Budvi je, saglasan sam, najlakše naći povoljan smještaj ali su cijene u vanpansionskoj potrošnji vrlo visoke. Možda ste računali koliko je, recimo, tročlanom društvu potrebno novca za pet dana boravka u Budvi, uključujući hranu, piće, noćne izlaske, i posebno problematične troškove na plaži (parking, ležaljke, osvježenje...). Vjerujem da znate da je prosječnom crnogorskom novčaniku vrlo teško to da podnese, ma kakve podatke vi kao Organizacija da prezentujete.

Cilj mog teksta, dakle, nije bio niti podvala javnosti, niti pokušaj da obezvrijedim domaću turističku ponudu. Broj crnogorskih građana kojima je tekst prevashodno upućen, uostalom, čini manji procenat gostiju na crnogorskom primorju, tako da sa te strane možete biti mirni

Cilj mog teksta, dakle, nije bio niti podvala javnosti, niti pokušaj da obezvrijedim domaću turističku ponudu. Broj crnogorskih građana kojima je tekst prevashodno upućen, uostalom, čini manji procenat gostiju na crnogorskom primorju, tako da sa te strane možete biti mirni. Iskreno, prije sam očekivao reakciju turističkih agencija nego TO Budva.

Na kraju, nudim direktorici Rađenović jednu poštenu ponudu: da zajedno, u martu 2012. godine, kada low-cost kompanije ponovo otvore svoje linije iz Dubrovnika ka brojnim destinacijama, potražimo termine za jul ili avgust i za avionski prevoz i za 5 noćenja za tri osobe u Rimu. Javno obećavam da ću Vam platiti svaki cent preko 200 eura, ukoliko aranžman bude skuplji od toga.

Galerija

Bonus video: