Zašto Vlada krije novu šansu za kupca hotela "As"

Prema aneksu ugovora, ulaganja u prvu fazu rekonstrukcije i dogradnje hotela moraju iznositi 15 miliona eura, a za drugu fazu 35 miliona eura
99 pregleda 5 komentar(a)
Ažurirano: 05.08.2014. 08:00h

Ugovor o privatizaciji hotela As u Perazića dolu neće biti raskinut, iako je prodat prije 12 godina i još je gradilište, već je 17. februara ove godine potpisan aneks ugovora sa predstavnicima kompanija Nega turs. O izmjenama ugovora, za koji se mjesecima čekale i provjeravale garancije, javnost nije obaviještena.

“Vijestima” je iz Ministarstva održivog razvoja i turizma na čijem čelu je Branimir Gvozdenović saopšteno da su aneks ugovora o regulisanju međusobnih odnosa u februaru potpisali predstavnici Vlade, Nega tursa i firme osnivača - Montena invest LTD. Aneks nije objavljen na sajtu Vlade, niti je hotel As, prema onome što se može utvrditi sa sajta Vlade, bio na njenom dnevom redu ove godine. U resornom ministarstvu se pozivaju na zaključke i odluke Vlade od 2013. da se to realizuje. Pet dana prije datuma kada tvrde da je aneks potpisan, iz Ministarstva turizma je “Vijestima” rečeno da ne znaju kada će biti završena provjera garancija od tri miliona eura, ni da li će ugovor biti raskinut ili produžen.

Da gradnja Asa kasni 11 godina i da je to ubjedljivo najsporija investicija upozorila je i Državna revizorska institucija. Početkom mjeseca Vrhovno državno tužilaštvo tražilo je od Savjeta za privatizaciju da dostavi dokumentaciju o hotelu As, kao i ugovore i obaveze koje je na sebe preuzeo investitor. Hotel je prodat 2002. godine. Raskid ugovora sa Nega tursom najavljivan je prošle godine, od čega se odustalo.

Prema aneksu ugovora, ulaganja u prvu fazu rekonstrukcije i dogradnje hotela moraju iznositi 15 miliona eura, a za drugu fazu 35 miliona eura.

Iz Gvozdenovićevog resora tvrde da najkasnije do 1. novembra 2014. treba da nastave građevinske radova, jer imaju dozvolu. Dodaju da je investitor dužan da do 15. novembra 2014. realizuje 50 odsto ukupnih sredstava za prvu fazu ulaganja, odnosno 7,5 miliona eura. Do 1. decembra 2015. godine treba da otvore hotel, a u slučaju da neka od obaveza ne bude ispunjena kažu da će ugovor biti automatski raskinut.

Gvozdenović (Foto: Luka Zeković)

Tvrde da je investitor dostavio bankarske garancije vrijedne tri miliona eura, sa rokom važenja do 1. februara 2016, a koja je pribavljena kod Sberbanke iz Moskve.

Ukoliko ugovor bude raskinut zbog neispunjenja obaveza u određenim rokovima Vlada je, kako tvrde, zadržala pravo da raskine ugovor i naplati garancije.

„Ukoliko Montena invest realizuje više od 90 odsto prve faze novog investicionog plana, a hotel nije stavljen u funkciju u dogovorenom roku, investitor će plaćati 20.000 eura na mjesečnom nivou do stavljanja hotela u funkciju“, precizirano je iz Ministarstva.

U vrijeme potpisivanja ugovora između Vlade i Nega tursa direktor te kompanije je bio Viktor Georgijevič Mazanov. U međuvremenu je došlo do promjene vlasničke strukture u kompaniji, pa je sada vlasnik i direktor Nedeljko Gardašević, a Mazanov član Odbora direktora.

Čekali mjesecima, prekoračili rokove za garanciju

Iz Gvozdenovićevog resora nije objašnjeno zašto je provjera garancija trajala mjesecima. U decembru prošle godine je saopšteno da su provjere počele, ali to je obično posao koji se završava za nekoliko dana.

Rečeno je da je Vlada na sjednici 3. oktobra 2013. usvojila informaciju o realizaciji zaključaka Vlade od 9. maja 2013. godine čiji je prilog bio i aneks ugovora o regulisanju međusobnih odnosa učesnika u kupoprodaji hotela As.

U dokumentu na koji se pozivaju se navodi da je, između ostalih ugovora, pokrenuta procedura za raskid ugovora za As, ali je na predlog Sekretarijatra za razvojne projekte, pružena šansa da uz aneks nastave radove. Tada je predložena dinamika radova, s tim što je hotel trebao da bude završen tokom, a ne krajem 2015. godine i bankarske garancije su morale biti predate u narednih 30 dana, odnosno do 3. novembra što znači da odluka Vlade nije sprovedena.

Bonus video: