Zatvorili privremeno 125 firmi, napisali 1.05 miliona eura kazni

"Poreski obveznici kojima je izrečena mjera zabrane obavljanja djelatnosti stiču uslove za ponovno otpočinjanje rada tek nakon što izmire sve dospjele obaveze po osnovu poreza i izdatih prekršajnih naloga, podnesu zaostale poreske prijave, kao i prijave sve radnike zaposlene u objektima u kojima posluju", objasnili su "Vijestima" iz PU
3783 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Pixabay, Pixabay, Pixabay
Ilustracija, Foto: Pixabay, Pixabay, Pixabay

Poreski inpektori su od početka juna ove godine obavili 3.553 provjere regularnosti poslovanja poreskih obveznika u dijelu opšte poreske registracije, evidentiranja prometa preko registar kasa, uplate dnevnih pazara i prijavljivanja radnika, a nepravilnosti su utvrđene kod 495 poreskih obveznika.

"Izdati su prekršajni nalozi sa ukupno izrečenim novčanim kaznama u iznosu od 1.051.000 eura. U ovom periodu kod 125 poreskih obveznika preduzeta je mjera privremene zabrane obavljanja djelatnosti, u skladu sa članom 88 Zakona o poreskoj administraciji", saopšteno je "Vijestima" iz PU.

Poslije aktivnosti realizovanih radi podsticanja obveznika na dobrovoljno poštovanje poreskih propisa u pripremi za glavnu ljetnju sezonu, inspektori intezivno prate rad tokom sezone na cjelokupnoj teritoriji države, a sa posebnim fokusom na primorskim opštinama i sjevernoj regiji, koje predstavljaju prepoznatu turističku destinaciju.

"Važno je istaći da se inspekcijski nadzor usmjerava na osnovu analize rizika, odnosno da je isti prvenstveno namijenjen obveznicima kod kojih je u ranijem periodu utvrđeno neregularno poslovanje ili koji posluju u djelatnostima koje su prepoznate kao rizične po poštovanje poreskih propisa", dodali su iz PU.

Kod najvećeg broja obveznika, kako napominju iz PU, uočljivo je uspostavljanje regularnosti u poslovanju nakon mjera inspekcijskog nadzora, „dok se kod onih obveznika koji ni nakon čak i višestrukog sankcionisanja poslovanje ne upodobe sa zakonom izriče mjera zabrane obavljanja djelatnosti“.

"Treba naglasiti da mjere inspekcijskog nadzora imaju direktne i indirektne efekte - uspostavljanje poreske discipline u dijelu daljeg prijavljivanja i plaćanja obaveza, ali i naplate zaostalih poreskih potraživanja. Tako poreski obveznici kojima je izrečena mjera zabrane obavljanja djelatnosti stiču uslove za ponovno otpočinjanje rada tek nakon što izmire sve dospjele obaveze po osnovu poreza i izdatih prekršajnih naloga, podnesu zaostale poreske prijave, kao i prijave sve radnike zaposlene u objektima u kojima posluju“, zaključili su iz PU.

Najviše povećana naplata prihoda u Kotoru i Ulcinju

Poreznici napominju da je „najvažniji indikator uspješnosti praćenja turističke sezone rast naplate poreskih prihoda u primorskim opštinama“, tako da je prethodna tri mjeseca za 14 miliona premašila ostvarenje iz istog perioda prošle godine, a

„Posebno je značajno povećanje ostvareno u julu u Kotoru 2,5 miliona eura ili 68 odsto više nego lani, Ulcinju (857 hiljada eura ili 58 odsto više nego lani) i u Herceg Novom 1,2 miliona eura ili 20 odsto više nego lani)“, naveli su iz PU.

Upravo u Kotoru i Ulcinju su se poreznici, tokom sezone, podsjetimo, prethodnih godina najviše suočavali sa nepravilnostima i sivom ekonomijom.

Bonus video: