Zaustavite nezakonitu državnu pomoć

Konjević pozvao SDT da spriječi dvogodišnju višemilionsku štetu za građane
12462 pregleda 13 komentar(a)
Katnić, Foto: Savo Prelević
Katnić, Foto: Savo Prelević

Specijalno državno tužilaštvo (SDT) treba da prestane sa dvogodišnjim neradom i ćutanjem u vezi sa nezakonitim dodjelama državne pomoći, da utvrdi odgovornost pojedinaca i spriječi višemilionsku štetu novca građana.

To je za “Vijesti” kazao član parlamentarnog Odbora za ekonomiju, finansije i budžet Raško Konjević (SDP) povodom najnovijeg nalaza Državne revizorske institucije (DRI) koja je u reviziji završnog računa budžeta za prošlu godinu.

DRI je konstatovao da je Ministarstvo saobraćaja nezakonito lani prenijelo “Montenegro erlajnsu” (MA) i Crnogorskoj plovidbi 12,18 miliona eura, a isto se desilo kod Željezničkog prevoza i Željezničke infrastrukture, kojima je dato 5,4 miliona. Sve ovo je urađeno bez prethodno pribavljenog mišljenja Agencije za zaštitu konkurencije (AZK) i mimo Zakona o kontroli dodjele državne pomoći.

“Da je nadležno tužilaštvo radilo svoj posao i postupalo po pozivima SDP-a sa prošlogodišnje rasprave o završnom računu budžeta danas ne bismo imali konstatacije DRI da je 12 miliona eura potrošeno na nezakoniti način. Tužilaštvo ćuti na moja uporna upozorenja od 2017. godine i ukazivanje na nezakonita postupanja u politici državne pomoći. Poglavlje 8 (Konkurencija) je jedino koje nije otvoreno, a u izvještajima EK se jasno kritikuje politika državne pomoći. Odgovornost za ove nezakonitosti je na AZK koja, nažalost, ne radi svoj posao, zloupotrebljava i ne koristi ovlašćenja da spriječi ili povrati u budžet nezakonito datu državnu pomoć. To sada zvanično konstatuje DRi u svom izvještaju. Zato pozivam tužilaštvo da prestane sa neradom i ćutnjom u ovom slučaju već dvije godine i utvrdi odgovornost pojedinaca u AZK i spriječi višemilionsku štetu novca građana Crne Gore”, istakao je Konjević. Na čelu SDT-a je Milivoje Katnić.

Konjević je kazao da će se ubrzo znati da li je bilo,osim u 2017. i 2018. godini sličnih davanja i u 2019. godini. Dodao je i da avansna plaćanja Nacionalne turističke organizacije prema MA su značajno veća od njenog godišnjeg budžeta i treba da budu predmet istraživanja tužilaštva, jer su ti ugovori tajni.

Vlada je u 2017. prebacila MA 9,7 miliona dominantno za pokrivanje starih dugova koji ga opterećuju, a iz DRi su ukazali da na to nemaju zakonsko pravo. Iz Vlade su mjere objašnjavali time da sprečavaju veću štetu, odnosno da se aviokompanija ugasi i da se to reflektuje na turizam.

“Specijalno tužilaštvo ćuti na sve ovo, iako su javna upozorenja stalno prisutna. AZK je očigledno radila nesavjesno i zloupotrijebila ovlašćenja, iako je upozoravana. SDT ili neka radi svoj posao ili neka kaže da nijesmo svi jednaki pred zakonom i da ruka pravde ne važi za privilegovane pojedince. Za nesavjestan rad se ide u zatvor u državama koje vode računa kako se troši novac građana, što AZK očigledno već drugu godinu ne radi i budžet trpi štetu”, rekao je Konjević.

Čeka se odgovor Radunovića

DRI je u reviziji prošlogodišnjeg završnog računa budžeta utvrdio da Ministarstvo finansija nije u konsolidovanom izvještaju o neizmirenim obavezama za prošlu godinu prikazalo 22,37 miliona eura. Ukazali su da se ne poštuje višegodišnja preporuka da potrošačke jedinice novac za izdatke po osnovu sudskih odluka planiraju godišnjim budžetom, da Poreska uprava nije blagovremeno sprovodila mjere prinudne naplate kod 19 obveznika koji državi duguju 15,78 miliona... “Vijesti” čekaju odgovor resora kojim rukovodi Darko Radunović u vezi sa ovim nalazima vrhovne revizije.

Isplaćeno 98 miliona eura kamata

Prema nalazu DRI, Fond za zdravstveno osiguranje je prikazao neizmirene obaveze na kraju prošle godine u iznosu od 35,03 miliona eura, što je 7,9 miliona više nego godinu ranije.Od te sume se 16,54 miliona odnosi na zdravstvene ustanove (KCCG, domove zdravlja, specijalne bolnice, zavode i Institut za javno zdravlje), a 2017. godine njihove neizmirene obaveze su bile 8,97 miliona eura.

Iz državnog budžeta, piše u nalazu DRI, lani je za kamate isplaćeno 97,59 miliona eura, dok je bilo planirano da se potroši 85,47 miliona.

“Zakonom o budžetu za 2018. godinu izdaci za otplatu hartija od vrijednosti kredita rezidentima planirani su u iznosu od 50,68 miliona, a ostvareni u iznosu od 234,82 miliona. Ti izdaci se odnose na otplatu kredita komercijalnim bankama u iznosu od 14,82 miliona i na otplatu duga po državnim zapisima i obveznicama u iznosu od 220 miliona”, piše u izvještaju DRI.

Bonus video: