Zavala invest da isplati Polonskom 11,5 miliona eura

Pravni zastupnici Polonskog, advokati Dragana Vojinović i Zoran Piperović, dobili su danas presudu, u kojoj se navodi da je svim provedenim dokazima i vještačenjem utvrđeno da tužena Zavala invest, čiji su vlasnici Tedžikistanac Neil Emilfarb i Ukrajinci Igor Peljnuhno i Igor Čepljugin, nije vratila preuzeti dug Polonskom
162 pregleda 0 komentar(a)
Sergej Polonski, Foto: Arhiva Vijesti
Sergej Polonski, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 21.10.2015. 18:26h

Zavala invest u stečaju dužna je ruskom biznismenu, Sergeju Polonskom, koji je gazdovao tim kompleksom, i njegovoj firmi Lessiron commertial 11,5 miliona eura po osnovu ugovora o zajmu iz 2007. godine, navodi se u presudi crnogorskog Privrednog suda.

Pravni zastupnici Polonskog, advokati Dragana Vojinović i Zoran Piperović, dobili su danas presudu, u kojoj se navodi da je svim provedenim dokazima i vještačenjem utvrđeno da tužena Zavala invest, čiji su vlasnici Tedžikistanac Neil Emilfarb i Ukrajinci Igor Peljnuhno i Igor Čepljugin, nije vratila preuzeti dug Polonskom.

“Polonski se, zbog slučaja Zavala, prethodno više puta, obraćao otvorenim pismom predsjednicima države Filipu Vujanoviću, Vlade Milu Đukanoviću, Skupštine Ranku Krivokapiću i tadašnjem ministru pravde Dušku Markoviću, sa molbom da ga zaštite i da ne dozvole da njegovu imovinu otimaju sadašnji vlasnici Zavale na projektu Dukljanski vrtovi”, navela je Vojinović u saopštenju dostavljenom agenciji Mina-business.

Polonski je, kako je navela, angažovao advokate koji su procesuirali više postupaka pred crnogorskim sudovima i Vrhovnim državnim tužilaštvom, s obzirom na to da se rukovodstvo Crne Gore oglušilo o njegove zahtjeve.

“Osim uspjeha kod Privrednog suda gdje je Polonski dokazao da mu je Zavala invest dužna 11,5 miliona, njegovi advokati vode i postupak u Osnovnom sudu u Kotoru gdje će dokazati da su ti 'mađioničari' oteli i vilu vrijednu 2,5 miliona, koju je Polonski kupio za sebe 2009. godine”, rekla je Vojinović.

Tokom tog postupka, kako je dodala, advokati su došli do dokumentacije i otkrili da je 2010. godine u Osnovnom sudu u Kotoru donesena presuda na osnovu priznanja, kojom je, nezakonitim radnjama više lica, gotovo sva imovina Polonskog, vrijedna čak 16,5 miliona EUR prešla u vlasništvo Montere Montenegro, a zatim na volšeban način uknjižena na treće lice Monteru Construcion, čiji su osnivači opet Emilfarb, Peljnuhno i Čepljugin.

“Zbog ovih kriminalnih radnji pokrenut je postupak pred Specijalnim tužilaštvom za organizovani kriminal i korupciju gdje je u toku izviđaj na okolnosti ko je i uz čiju pomoć prenio kompletnu imovinu Polonskog u ruke sadašnjih vlasnika Zavale”, precizirala je Vojinović.

Polonski je, kako je kazala, uvjeren da će uz pomoć advokata i crnogorskog pravosuđa otkriti sve nelegalne radnje na projektu Zavala i da će vratiti svoju nezakonito otetu imovinu.

“U slučaju da ne dođe do pozitivnog rješenja ove najveće otimačine u Crnoj Gori, biće spreman da do pravde dođe pokretanjem arbitraže pred evropskim sudovima”, zaključuje se u saopštenju.

Stratex grupa: Nemamo nikakve veza sa malverzacijama Polonskog

Stratex grupa nema nikakve veze sa malverzacijama koje je Polonski radio 2007 godine, zadužujući svoju crnogorsku firmu u korist svoje of šor kompanije, a što je predmet navedene nepravosnažne presude, saopšteno je iz Stratex grupe koja upravlja Dukljanskim vrtovima.

"Ostale tvrdnje predstavljaju jadno samoreklamerstvo lokalnih advokata koji od svog klijenta koji je inače zbog masovne prevare kupaca u zatvoru u Moskvi, lažnim tvrdnjama prave navodnu žrtvu. Ponavljamo po ko zna koji put da je Mirax kada je pobjegao iz Crne Gore 2009. godine ostao dužan između ostalih i glavnom izvođaču Monterri koja je bila prinuđena da u kompezaciju uzme dio nezavršenih apartmana. Sto se tiče tvrdnje da je Polonski od neke svoje firme kupio vilu, o tome ne postoji ovjeren kupoprodajni ugovor niti dokaz o uplati, tako da se očigledno radi o lažnim tvrdnjama. Stratex grupa je apsolutno transparentna i pozivamo sve sudove i druge organe koji procesuiraju isfabrikovane predmete gospodina Polonskog da što ažurnije postupaju kako bi se konačno završila sezona lova u mutnom", kazali su iz Stratex grupe.

Bonus video: