Zbog blokade odvoza rude kažnjena četiri radnika Boksita: Od čega da platimo kad nemamo platu?

Dačević je poručio ostalim kolegama koji su u istoj situaciji kao i oni da se “stide što ih jutros nijesu podržali nego su njih četvorica sav teret iznijeli”
86 pregleda 15 komentar(a)
Radnici Boksita, Foto: Svetlana Mandić
Radnici Boksita, Foto: Svetlana Mandić
Ažurirano: 10.03.2016. 19:23h

Od osmorice bivših rudara koje je jutros privela policija jer su spriječili ulazak kamiona u površinski kop Zagrad, njih četvoricu sudija za prekršaje kaznio je novčano. Milojica Knežević i Željko Koćalo su kažnjeni sa po stotinu eura, što uz sudske troškove iznosi 130 eura, dok je Drago Dačević zbog “ležanja” na putu kažnjen sa 180 eura. Vitomir Krulanović je umjesto novčane izabrao zatvorsku kaznu pa je kažnjen deset dana zatvora ukoliko za godinu ne napravi neki prekršaj.

Ostala četvorica radnika nijesu novčano kažnjena jer nijesu ometala ulazak kamiona.

"Pitao sam sudiju od kojih para ću da platim kaznu kada ništa ne primam. Rekao sam da sam nekada vjerovao u pravo i sudske organe, ali više ne, kao i da mi nijesmo bili na tuđoj imovini nego na našoj pošto je Veselin Pejović samo zakupac jer još uvijek nije platio sav novac za imovinu Boksita. Onoga trenutka kada to uradi, taj put će biti njegov i mi nećemo blokirati odvoz rude”, kazao je Knežević.

Dačević je poručio ostalim kolegama koji su u istoj situaciji kao i oni da se “stide što ih jutros nijesu podržali nego su njih četvorica sav teret iznijeli”.

"Javili su da nam je radni staž uplaćen, a ako to ne bude istina mi ćemo ponovo u utorak leći na džadu pa neka nas opet policija nosi”, poručio je Dačević.

Blokada rudokopa Zagrad trajala je pola sata da bi nakon toga policija, na zahtjev predstavnika Uniproma da im se omogući rad, prekinula blokadu i privela njih osmoricu.

Riječ je o 15 radnika kojima staž nije povezan od 2008.godine pa zbog toga ne mogu da ostvare pravo na penziju. Da bi mogli da se penzionišu pojedinim radnicima je potrebno povezati i radni staž od uvođenja stečaja tako da traže da im bude uplaćeno i tih 18 mjeseci. Oni su i prošle sedmice blokirali odvoz rude ali su nakon sat prekinuli blokadu, jer im je obećano da će njihovi zahtjevi biti ispunjeni.

Stečaj u Boksitima uveden je 19. novembra 2013. na zahtjev Crnogorske komercijalne banke, zbog duga od 1,59 miliona eura. Boksite je kupila firma Veselina Pejovića “Uniprom metali”. Pejović je u oktobru sa Privrednim sudom potpisao kupoprodajni ugovor da za imovinu Boksita plati 5,39 miliona eura i do sada je, zbog neriješenih imovinsko-pravnih odnosa, uplatio oko 1,5 miliona.

Radovi na Zagradu počeli su u decembru, a izvodi ih firma Rudkop, registrovana u Crnoj Gori krajem oktobra prošle godine, a čiji osnivač je kompanija Zemljokop inženjering iz Istočnog Sarajeva.

Vlasnik kompanije je Jovan Majmunović, dok je direktor Rudkopa njegov sin Ostoja.

Bonus video: