Zbog prodaje DKP-a saslušaće i Mugošu i Gvozdenovića

Članovi Anketnog odbora nijesu se usaglasili oko saslušanja premijera Mila Đukanovića
80 pregleda 4 komentar(a)
Ažurirano: 14.09.2015. 20:45h

Anketni odbor za prikupljanje informacija o postupanju nadležnih državnih organa u zaštiti imovine i javnog interesa prilikom prodaje Duvanskog kombinata u stečaju, saslušaće bivšeg gradonačelnika Glavnog grada, Miomira Mugošu i ministra održivog razvoja i turizma, Branimira Gvozdenovića.

Članovi Anketnog odbora dogovorili su danas na sjednici da saslušaju i stečajnog sudiju prilikom otvaranja stečaja u DKP-u, Dragana Rakočevića, bivšeg ministra ekonomije, Branka Vujovića I odnosno ovlašenog predstavnika Zetagradnje.

Članovi Anketnog odbora nijesu se usaglasili oko saslušanja premijera Mila Đukanovića.

Nezavisni poslanik, Velizar Kaluđerović, rekao je da je potrebno pozvati Đukanovića, koji je u maju 2010. godine bio predsjednik Vlade.

"Imam u pisanom izjašnjenju stečajnog upravnika da je za sve odluke imao saglasnost Vlade. Takođe, potrebno je pozvati i Gvozdenovića, jer je potpisao sporazum o urbanističkoj razradi lokacije DKP-a, koja je dobila višestruko na vrijednosti, ali nažalost 20 dana nakon što je prodata sva imovina DKP-a", dodao je Kaluđerović.

Prethodno su utvrđena saslušanja potpredsjednika Vlade, Vujice Lazovića, bivših ministara poljoprivrede i finansija, Milutina Simovića i Igora Lukšića. Na listi osoba koje će dati izjavu Anketnom odboru našli su se i stečajni sudija, Miodrag Anđelić, stečajni upravnik, Veselin Raičević, izvršni direktor i predsjednik Odbora direktora DKP-a, Slavoljub Vukašinović i Ilija Kračković, bivši predsjednik Sindikata DKP-a, Nebojša Stanković i bivši šef Sindikata Duvankomerca, Dejan Bojović.

Članovi Anketnog odbora nijesu podržali da se lista tražene dokumentacije proširi predlozima Kaluđerovića i poslanika Demokratskog fronta (DF), Koče Pavlovića.

Kaluđerović je ocijenio da bi izvještaji Uprave carina u vezi sa kompletnim uvozom, odnosno izvozom robe iz DKP-a sa deklarisanim vrijednostima bili značajni kako bi se utvrdilo koliko se domaćinski poslovalo.

Pavlović je pitao šta je sa pokradenim izgubljenim profitom DKP-a tokom čitavog stečaja i rasprodaje.

"Ako DKP tokom ovog perioda proizvodi cigarete za nekog recimo Perovića, Vujoševića, Veljovića i Đukanovića, nekog Grka iz Abu Dabija i ako su mu troškovi proizvodnje paklice cigareta Kleopatre 25 centi, a DKP ih prodaje pomenutom kupcu po cijeni od devet centi, da li se tu radi o slabljenju privednog potencijala DKP-a i Crne Gore", pitao je Pavlović.

Prema njegovim riječima, svakog mjeseca se odlije dva do tri miliona EUR iz DKP-a, a Kombinat na onoj lokaciji je bespravno i zato svake godine plaća Zetagradnji po milion.

"Imamo sukob dva kriminalna ganga koja su u poslu šverca cigareta. Iza jednog stoji jedna frakcija u Demokratskoj partiji socijalista (DPS) na čijem čelu je jedan najbliži premijerov prijatelj, dok je na čelu druge frakcije njegov drugi najbliži prijatelj", rekao je Pavlović i dodao da se bombe bacaju po gradu.

Poslanik DPS-a, Predrag Sekulić, rekao je da su odluku o otvaranju parlamentarne istrage i formiranju Anketnog odbora pisale kolege iz opozicije.

“U članu 1 te odluke navodi se da je osnovan za postupanje nadležnih organa u postupku prodaje DKP-a, što je djelokrug rada Odbora. Nemamo ništa protiv da se ispita i poslovanje, ali dajte da se organizuje novi anketni odbor. Nema osnove za traženje te dokumentacije”, smatra Sekulić.

Njegov partijski kolega, Miodrag Vuletić, rekao je da treba opomenuti sve kolege ako se u obaćanju koriste insinuacije ili određene uvrede, jer oni nijesu pozvani da kvalifikuju ko je član neke kriminalne grupe dok to sud ne dokaže.

Galerija

Bonus video: