Zbog "zakona o KAP-u" moguće i glasanje o nepovjerenju Vladi

Medojević smatra da je “lažni predsjednik Vujanović obična marioneta premijera Mila Đukanovića, kao što su to i članovi Vade, kao i Privredni i Ustavni sud”
138 pregleda 11 komentar(a)
Ažurirano: 16.12.2013. 21:21h

Poslanici bi sjutra trebalo ponovo da glasaju o predlogu zakona o zaštiti državnih interesa u rudarsko-metalurškom sektoru, kojeg je predložio Demokratski front sa amandmanima SDP-a, ali je pitanje da li će i kako on važiti s obzirom da je nakon prvog usvajanja u Skupštini predsjednik Filip Vujanović odbio potpisati i vratio ga parlamentu, a stečajni upravnik Kombinata aluminijuma je u međuvremenu raspisao oglas za prodaju imovine ove bankrotirane fabrike.

Ukoliko bi zakon ponovo bio usvojen a Vlada i stečajni upravnik ne bi poštovali volju parlamenta, iz opozicije su kazali da bi to bio povod za glasanje o nepovjerenju Vladi.

Smisao ovog predloga zakona, za kojeg su glasali poslanici opozicije, SDP-a, Bošnjačke i Liberalne partije, bio je da stečajni upravnik imovinu ne može prodati bez odobrenja Skupštine kao i da se može prodati samo reprezentativnim kupcima iz ove djelatnosti.

Kombinat aluminijuma

Vujanović je vratio zakon jer smatra da je protivustavan i da je u suprotnosti sa Zakonom o stečaju jer ograničava prava stečajne uprave. Ukoliko Skupština ponovo usvoji isti zakon Vujanović ga mora potpisati.

"Čitavo ovo vrijeme traje mrtva trka između opozicije i SDP-a, sa premijerom, oko toga da li će biti zaštićen državni interes ili privatni interes premijera. Za očekivati je da će ovaj zakon ponovo biti izglasan u parlamentu i da on onda mora imati pravne posledice na odluku stečajnog upravnika", smatra Medojević.

On je kazao da je prije nekoliko mjeseci upozorio da postoje indicije da su paravan kompanije organizovanog kriminala zainteresovane da kupe KAP, kako bi oprali ogromni novac stečen trgovinom narkotika.

Medojević smatra da je “lažni predsjednik Vujanović obična marioneta premijera Mila Đukanovića, kao što su to i članovi Vade, kao i Privredni i Ustavni sud”, tako da je “za očekivati da će sve ove instance biti na usluzi premijeru u najmeri da se KAP proda željenom kupcu”.

Poslanik DF-a smatra da “ako premijer dobije uvjeravanja njegovog Ustavnog suda da će oni proglasiti zakon neustavnim, onda će premijer imati više vremena i ta paravan firma će moći da sačeka nižu cijenu nakon propasti prvog oglasa” za prodaju imovine KAP-a.

"Ukoliko premijer dobije informaciju od Ustavnog suda da će oni postupati po Ustavu i da ne mogu zakon koji štiti interes države proglasiti neustavnim, mafija će morati platiti ovu početnu cijenu, kako bi pokušali da postupak okončaju prije nego što zakon stupi na snagu. Ipak, imajući u vidu da se ovdje radi o hitnoj potrebi mafije da opere ogromni novac od Šarićevog kartela koji se još nalazi u Crnoj Gori, prilično sam siguran da će i Ustavni sud, a i stečajni upravnik i Privredni sud odlučiti na štetu države, a u korist premijera”, dodao je Medojević.

Poslanik SNP-a Velizar Kaluđerović kaže da pripada “onima koji su motive predsjednika da Skupštini vrati na ponovno glasanje zakon, manje vezivali za pravne, a više za dobijanje vremena da se prije stupanja na snagu ovog zakona odluči o budućoj sudbini KAP-a, bez mogućnosti uticaja Skupštine na odluku o tom pitanju“.

„Upravo zbog takve sumnje sam, prilikom usvajanja dnevnog reda sedme sjednice Skupštine 9. decembra, pozvao predsjednika parlamenta da odmah stavi na glasanje ponovno odlučivanje o ovom Zakonu“, naveo je Kaluđerović.

On je dodao da je Krivokapić povodom tog predloga, odbacio svaku mogućnost rizika da se odluka o prodaji KAP-a donese prije ponovnog odlučivanja o ovom zakonu.

"Mislim da je važno da Skupština potrebnom većinom konačno usvoji predloženi zakon, a ja ne vidim mogućnost da, nakon što se on usvoji, bude izigran. Ne isključujem mogućnost da ga izvršna vlast ne primijeni, odnosno da ga ne ispoštuje, i to im ne bi bilo prvi put. Međutim, u tom slučaju bi parlamentarna većina koja eventualno usvoji ovaj zakon imala i političku i svaku drugu vrstu obaveze da izglasa nepovjerenje takvoj Vladi“, kaže Kaluđerović.

Ukoliko zakon bude izigran, Medojević smatra da treba formirati prelaznu Vladu koja će spriječiti donošenje ovakvih pogubnih odluka, zaštititi ekonomske interese države i pripremiti fer i slobodne izbore.

Iz SDP-a zbog prezauzetosti nijesu mogli odgovoriti na pitanja “Vijesti” da li će Skupština i poslanici biti izigrani na kraju imajuću u vidu da će taj zakon stupiti na snagu nakon što je prethodno već objavljen oglas o prodaji imovine KAP-a.

Skupština može ostati bez uticaja

"Postoji realna mogućnost da Skupština ponovo ostane bez ikakvog uticaja na pitanja koja se tiču KAP-a”, ocijenio je za “Vijesti” advokat Veselin Radulović.

On je kazao da je ključno pitanje da li će stečajni upravnik uopšte biti u poziciji da potpisuje ugovor u skladu sa ovim zakonom, jer je oglas već raspisan.

"Zato je predsjednik Skupštine Ranko Krivokapić prvo trebalo da se izjasni šta će preduzeti ako se taj posao ipak odradi suprotno volji Skupštine”, istakao je Radulović.

On napominje da je “i ranije govorio da je KAP, nažalost, prvo pravno pitanje, pa tek onda ekonomsko, socijalno i svako drugo”.

“Za rješenje pravnog pitanja KAP-a potreban je državni tužilac, koga Crna Gora nema. Da je Crna Gora imala državnog tužioca, ubijeđen sam da sada ne bismo govorili o ovakvim problemima KAP-a. Zato se bojim da će se nastaviti praksa koja podrazumijeva pljačkanje državnog budžeta u korist pojedinaca iz izvršne vlasti i njihovih 'strateških partnera', jer je to jedini reprolanac o kome se naša Vlada brine”, zaključio je Radulović.

Galerija

Bonus video: