Zeković: Crnogorski Telekom je tokom prethodne decenije investirao blizu 200 miliona eura

Zahvaljujući stalnim ulaganjima i inovacijama, kako je naveo, kompanija je stvorila uslove za dalji razvoj mobilne i fiksne mreže i omogućila usluge visokog kvaliteta, kreirane po mjeri korisnika
164 pregleda 3 komentar(a)
Milija Zeković, Foto: Crnogorski Telekom
Milija Zeković, Foto: Crnogorski Telekom
Ažurirano: 11.09.2016. 09:32h

Crnogorski Telekom je tokom prethodne decenije investirao blizu 200 miliona EUR na telekomunikacionom tržištu u Crnoj Gori, saopštio je izvršni direktor Milija Zeković i dodao da kompanija u naredne tri godine planira još 40 miliona novih investicija.

Zeković, koji je nedavno preuzeo čelnu poziciju Crnogorskog Telekoma, kazao je u intervjuu agenciji Mina-business da je kompanija već godinama prepoznata kao lider na telekomunikacionom tržištu, sa ostvarenim investicijama od blizu 200 miliona u proteklih deset godina.

„Rezultati koje je ostvario u različitim segmentima poslovanja govore o važnom doprinosu koji kompanija ima kako za razvoj telekomunikacionog tržišta, tako i za crnogorsku ekonomiju uopšte. Preuzeti čelnu poziciju kompanije koja zauzima veoma važno mjesto u crnogorskoj ekonomiji predstavlja veliki izazov i odgovornost, ali i veliko zadovoljstvo“, rekao je Zeković.

On je dodao da kompanija, da bi garantovala superiorni servis i zadržala poziciju lidera na telekomunikacionom tržištu, u naredne tri godine planira još 40 miliona novih investicija.

„Time ćemo stvoriti uslove za nove ponude i povoljnosti, koje će, sigurni smo, opravdati povjerenje korisnika i obezbijedili najbolje korisničko iskustvo“, smatra Zeković.

Crnogorski Telekom, koji u septembru proslavlja desetogodišnjicu 'T' brenda u Crnoj Gori je, prema riječima Zekovića, prvi uveo 3G mrežu, a danas ima i najbolju 4G mrežu, sa planom od 95 odsto pokrivenosti u narednom periodu.

„Optika je danas dostupna u preko 50 hiljada domaćinstava, sa tendencijom stalnog rasta. Uveli smo potpuno integrisani sistem za rad sa korisnicima, a prošle godine smo završili projekat transformacije fiksne telefonske mreže, čime je Crna Gora postala treća zemlja u Deutsche Telekom grupi koja je u potpunosti prešla na IP (Internet protocol) tehnologiju“, rekao je Zeković.

Zahvaljujući stalnim ulaganjima i inovacijama, kako je naveo, kompanija je stvorila uslove za dalji razvoj mobilne i fiksne mreže i omogućila usluge visokog kvaliteta, kreirane po mjeri korisnika.

„Sa jasnom strategijom, koja je usmjerena na dalji razvoj i kontinuirana ulaganja kako bi se ostvarilo nabolje korisničko iskustvo i omogućilo pružanje visoko-kvalitetnih usluga, nastojaćemo da održimo poziciju lidera i budemo i dalje prvi izbor za digitalni način života“, saopštio je Zeković.

On je dodao da će Telekom nastaviti da prati svjetske trendove i bude i dalje prvi kada je u pitanju ponuda najnovijih uređaja.

„Naš osnovni cilj jeste zadovoljstvo korisnika. Saglasni smo u namjeri da naša pažnja bude dodatno usmjerena na korisnike i njihove potrebe i to je ono što će svakako obilježiti period koji je pred nama“, rekao je Zeković.

Prema njegovim riječima 'T' brend predstavlja inovativnost, kompetentnost i jednostavnost.

„Biti dio Deutsche Telekom grupe, koja broji 156 miliona korisnika mobilne i 29 miliona fiksne telefonije, sa godišnjim prihodima od 70 milijardi EUR, znači da ste dio jedne od najznačajnijih evropskih telekomunikacionih kompanija. Dolazak takvog brenda na naše tržište znači mnogo, ne samo za telekomunikacije, već za crnogorsku ekonomiju uopšte“, ocijenio je Zeković.

Kontinuirana ulaganja i razvoj, kako je kazao, rezultirali su tehnološkim liderstvom i brojnim inovativnim dostignućima, čija je primjena omogućila ponudu širokog spektra visoko-kvalitetnih usluga.

„To je za naše korisnike značilo da su prvi na tržištu imali 3G, 4G, ADSL, IPTV, optiku, hibridni pristup internetu i brojne druge servise uz najveće standarde. 'T' brend upravo znači da ste uvijek korak ispred drugih“, poručio je Zeković.

On je saopštio da su velike transformacije i ulaganja, koja su obilježila prethodnu godinu, omogućila primjenu inovativnih tehnoloških rješenja i kreiranje potpuno nove linije proizvoda i usluga, koju je Telekom ponudio u godini jubileja.

„Magenta 1 je napredni, potpuno integrisani servis fiksne i mobilne telefonije, interneta i TV usluge, koja je ostvarila izvanredne rezultate i u velikoj mjeri doprinijela kako unaprijeđenju ukupne ponude, tako i samom korisničkom iskustvu“, rekao je Zeković.

On je dodao da u kompaniji nastavljaju sa daljom ponudom iz Magenta 1 linije proizvoda, koja će uskoro biti predstavljena.

„Usmjereni smo na potrebe korisnika i stvaranje najboljeg korisničkog iskustva, zato smo i godinu jubileja posvetili novim proizvodima koje su kreirane po mjeri korisnika“, naveo je Zeković.

On je saopštio da korisnici, pored brojnih novina koje je kompanija od početka godine uvela, mogu očekivati i iznenađenja povodom desetogodšnjice 'T' brenda.

„Ulažemo velike napore kako bismo ispunili očekivanja korisnika i zato je i ovaj jubilej posvećen upravo njima. O kvalitetu naše mreže koji iznova potvrđujemo, svjedoči svakako i priznanje 'Best in test' koje smo i ove godine osvojili na nezavisnom mjerenju kvaliteta mobilne mreže za data i govorne servise, koje sprovela kompanija P3 Communications“, rekao je Zeković.

Zeković je, komentarišući nedavno završenu aukciju za dodjelu odobrenja za korišćenje radio-frekvencija za mobilnu mrežu, kazao da njeni rezultati garantuju lidersku poziciju Crnogorskog Telekoma.

„Osvojili smo najznačajnije resurse za budući razvoj mobilne mreže i to u velikoj mjeri mijenja buduće tokove razvoja telekomunikacionog tržišta. Kada ostvarite takve rezultate, imate znatno veće mogućnosti za dalji razvoj mreže od konkurencije, a to znači i da ste u poziciji da nudite više i bolje od drugih i to dugoročno“, smatra Zeković.

Sredstva koja je kompanija izdvojila za radio-frekvencijske resurse, u iznosu od preko 27 miliona EUR, prema riječima Zekovića, potvrđuju odlučnost Crnogorskog Telekoma da ulaže u tehnološki razvoj koji je osnova za najbolje korisničko iskustvo.

„Ovakav ishod aukcije garantuje superiornost naše mobilne mreže i za narednih 15 godina i to jeste veliki uspjeh Crnogorskog Telekoma“, rekao je Zeković.

On je saopštio da je kompanija u prethodnih deset godina, pored pružanja visokokvalitetnih telekomunikacionih usluga, aktivno učestovavala i doprinosila razvoju zajednice.

“Zbog toga smo opravdano prepoznati kao društveno odgovorna kompanija, koja je za svoj doprinos društvu zavrijedila brojna priznanja i nagrade. Za deset godina izdvojili smo 8,5 miliona EUR za sponozorstva i donacije“, rekao je Zeković.

Crnogorski Telekom od 2006. godine omogućava besplatno korišćenje ADSL interneta svim osnovnim i srednjim školama u Crnoj Gori.

Zeković je dodao i da je više od 250 studenata završilo praksu u Telekomu od 2009. godine.

“Ulagali smo u zdravstveni sistem, kulturu, obrazovanje, umjetnost, zaštitu životne sredine i druge oblasti. Kroz projekat 'Za svako dobro' podržali smo brojne inicijative i stvorili smo uslove za dalji razvoj inovativnih projekata”, rekao je Zeković.

Kompanija će, kako je najavio, nastaviti sa ulaganjima u društveno odgovorne projekte, a povodom deset godina brenda, pored podrške u okviru projekta 'Za svako dobro', pružiće i dodatni doprinos zdravstvenom sistemu i pomoći adaptaciju jednog odjeljenja Kliničkog centra Crne Gore.

Komentarišući brojne izazove koji slijede u narednom periodu, među kojima su regulacija i sve veća konkurencija na tržištu, Zeković je saopštio da je evidentno da se telekomunikaciono tržište suočava sa problemima u proteklom periodu i da predstoje brojni izazovi.

„Pored velikog pritiska regulacije, tu je i sve veća konkurencija, uključujući i globalne OTT igrače (Viber, WhatsApp, Skype), koji ne posluju pod istim uslovima kao i registrovani operatori. U digitalnom svijetu brzih promjena, jasno je da je naša industrija, možda i više nego druge, osjetljiva na prirodu poslovnog okruženja, zato je njegova stabilnost i predvidljivost nužna, da bi bilo održivo“, rekao je Zeković.

Stoga je, kako je ocijenio, neophodno da regulatorni okvir stvori jednake mogućnosti za sve, kako bi nastavili sa ulaganjima i nesmetano planirali dugoročne projekte.

„U odnosu na raspodjelu tržišta i broj korisnika, svakako da smo osjetili ulazak konkurenata, no to nije značajno uticalo na našu bazu korisnika, koja je ostala stabilna. Do sada je konkurencija bila izražena u mobilnom segmentu, a odnedavno je riječ o konkurenciji u fiksnom servisu, koji je sam po sebi kompleksniji“, objasnio je Zeković.

Ta konkurencija, kako je kazao, jeste novina i za Telekom i za njegove korisnike, ali predstavlja i dodatan podstrek, jer je sada primarno pitanje kvaliteta servisa.

„Telekom je i do sada pridavao najveću pažnju kvalitetu svojih usluga, a svakako da ćemo nastaviti da ulažemo u kvalitet i doprinosimo daljem razvoju svih naših usluga“, zaključio je Zeković.

Bonus video: