Zeković: Povećanje minimalca nedovoljno i zakašnjelo

"Dobro je što će gotovo 50.000 radnika, konačno izdejstvovati povećanje zarade, ali je loše što će povećanje nakon 6 godina iznosti svega nekoliko eura ili dvadesetak eura"
1545 pregleda 1 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Socijaldemokratska partija (SDP) pozdravila je informaciju da je Vlada Crne Gore "konačno spoznala problem na koji se godinama ukazuju - ubjedljivo najnižu minimalnu zaradu u regionu".

Iz te partije su naveli i da bi pozdravili i najavu povećanja, "da povećanje nije takvo da će Crna Gora nastaviti da i dalje ima najnižu minimalnu zaradu u regionu", i podsjetili da minimalna zarada nije povećana od 2013. godine.

"Ako se podsjetimo koliko su od tada porasli troškovi života, cijena struje, goriva, porezi.. jasno je koliko je najavljeno povećanje nedovoljno i zakašnjelo. U potpunosti je izostala mjera koja je trebalo da poboljša položaj poslodavaca, koji su takođe najoporezovaniji u regionu. Zbog nesposobnosti Vlade građani Crne Gore i dalje će imati ubjedljivo najnižu minimalnu zaradu u regionu, dok će poslodavci i dalje biti najoporezovaniji. Dobro je što će gotovo 50.000 radnika, konačno izdejstvovati povećanje zarade, ali je loše što će povećanje nakon 6 godina iznosti svega nekoliko eura ili dvadesetak eura", navodi se u saopštenju člana Predsjedništva SDP i bivšeg člana Socijalnog savjeta Bojana Zekovića.

On je naveo i da skoro svaka mjera Vlade "ide na štetu građana".

"A sebi bliskim tajkunima omogućava ogroman poreski dug koji se konstantno povećava i na kraju neće biti plaćen, kao u slučaju Vektre. U čijem interesu radi Vlada koja čini štetu i građanima i poslodavcima? Ova Vlada ni poslije dvije godine od formalne inicijative odbija da prihvati jednostavno i održivo rješenje - povećanje minimalne zarade sa 193 na 250 eura i uvođenje startnog neoporezivog iznosa zarada - opravdanog zahtvjeva poslodavaca koji postoji u zemljama regiona".

Zeković je kazao i da bi sa povećanjem na 250 eura, po iznosu minimalne zarade bili iza Hrvatske, Albanije i na nivou Kosova.

"Što jasno pokazuje koliko je stanje u ovoj oblasti negativno za radnike u Crnoj Gori, koji od najniže minimalne zarade plaćaju gotovo najskuplju struju, najskuplje gorivo, kao i povećanu stopu PDV-a. Politika u kojoj Vlada sve više uzima od svojih građana, plate i penzije stagniraju, mora nužno dovesti do ogromnog nezadovoljstva građana koji ne žele da slušaju priču o rastu BDP-a, dok njihov standard i po vladinim podacima pada iz godine u godinu".

Zeković je najavio da će SDP, zajedno sa sindikatima, poslodavcima i građanima, nastaviti sa zalaganjem za povećanje minimalne zarade i uvođenje startnog neoporezivog dijela zarade.

"Uvjereni smo da će Vlada, koja je odbijala da uopšte razgovara na ovu temu, morati da prihvati naše opravdane zahtjeve", zaključio je Zeković.

Bonus video: