Željezara bankrotirala

Parcijalna prodaja pogona po pogon ili mašine po mašine ne bi dovela do očekivanog cilja, da se kroz stečaj u što kraćem roku namire povjerioci, rekao je stečajni upravnik
100 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 03.11.2011. 19:23h

Predsjednik Privrednog suda i stečajni sudija Dragan Rakočević odbacio je plan reorganizacije Željezare AD Nikšić.

Plan reorganizacije je podnijet od strane holandske kompanije MNSS, povjerioca nikšićke kompanije. Podnosilac plana sada ima pravo na žalbu.

Proglašeno je bankrotstvo nad stečajnim dužnikom AD Željezara Nikšić u stečaju.

Stečajni postupak pokrenut je polovinom aprila, a MNSS je nekoliko puta dopunjavao predloženi plan reorganizacije. Postupajući po prigovorima predlagač je inovirani plan dostavio 30. septembra, a konačni tekst 6. oktobra.

Priznato ukupno 125,13 miliona potraživanja

Ako se potvrdi odluka, vjerovatno bi se prodala cjelokupna cjelokupna imovina Željezare, rekao je stečajni upravnik.

U prvom isplatnom redu su klasifikovane neisplaće bruto zarade radnicima za posljednje dvije godine prije otvaranja stečaja sa kamatom u iznosu od 6,33 miliona eura. U drugom isplatnom redu su potraživanja po osnovu javnih prihoda u iznosu od 8,28 miliona eura.

Treći isplatni red čine ostala neobezbijeđena potraživanja u iznosu od 108,67 miliona eura.

Povjerioci su tvrdili da je predloženim planom reorganizacije procijenjena vrijednost imovine stečajnog dužnika od 15 miliona eura “nerealna i potcijenjena” jer tržišna vrijednost Željezare vrednovana po berzanskim cijenama “kao staro željezo” sa pripadajućim zemljištem i novopostavljenom peći za topljenje, koja je finansirala Vlada, prelazi 40 miliona eura.

Perišić: Očekujem da Neksan nastavi proizvodnju

Proglašenje bankrota ne znači kraj Željezare, jer se samo radi o zakonskoj proceduri, saopštio je agenciji Mina stečajni upravnik, Veselin Perišić.

On očekuje da će kompanija "Neksan" nastaviti proizvodnju u Željezari, dok se ne okončaju pripreme za prodaju fabrike jer bi, u sadašnjoj situaciji, bilo najgore da se ne produženjem ugovora obustavi rad.

TV Vijesti, Darko Bulatović

Perišić je rekao da nakon odluke Privrednog suda da ne prihvati Plan reorganizacije, slijedi procjena imovine fabrike, priprema oglasa i izjašnjenja kako da se podijeli stečajna masa, da li kroz cjelokupnu prodaju imovine ili parcijalno.

Nije dobra prodaja "pogon po pogon"

Prema njegovim riječima, prethodno treba sačekati odluku Apelacionog suda o eventualnoj žalbi nekog od povjerilaca.

On je kazao da, ukoliko se potvrdi odluka Privrednog suda o neprihvatanju Plana reorganizacije, vjerovatno bi se Željezara prodala kao pravno lice, što podrazumijeva prodaju njene cjelokupne imovine.

"Čini mi se da je to model najprihvatljiviji za sve povjerioce i zaposlene, jer bi se tako najbrže namirila njihova potraživanja i omogućio opstanak Željezare“, rekao je Perišić.

On je dodao da bi u suprotnom, parcijalna prodaja pogona po pogon ili mašine po mašine ne bi dovela do očekivanog cilja, da se kroz stečaj u što kraćem roku namire povjerioci i istovremeno Željezara očisti od finansijkih dugova i dovede na zdravu osnovu ekonomskog poslovanja.

Bonus video: