Željezara duguje Daki Davidoviću 1,25 miliona

146 pregleda 0 komentar(a)
Miodrag Daka Davidović, Foto: Srđo
Miodrag Daka Davidović, Foto: Srđo
Ažurirano: 27.01.2015. 20:51h

Privredni sud prihvatio je tužbeni zahtjev kompanije Neksan, Miodraga Dake Davidovića, i priznao joj potraživanje od 1,25 miliona eura na teret stečajne mase nikšićke Željezare.

Sudija Dijana Raičković odbila je drugi dio Neksanovog zahtjeva za potraživanjem od 1,1 milion eura za investicije u Željezaru, tokom perioda kada je njom rukovodio, kao i 650 hiljada za obračunate kamate.

Priznati iznos potraživanja od 1,25 miliona eura odnosi se na novac koji je Neksan izdvojio za plate radnika Željezare u stečaju i bili su dio troškova proizvodnje, što je sud uvažio.

Ova potraživanja Neksan bi mogao da naplati iz trećeg isplatnog reda.

Međutim, najvećio dio novca od 15,1 milion eura, koliko je dobijeno prodajom imovine Željezare, otišlo je na isplatu prva dva reda radnika i Poreske uprave. U trećem redu nalaze se potraživanja vrijedna oko 100 miliona tako da će povjerioci naplatiti samo veoma mali dio duga.

Punomoćnik stečajne uprave Željezare Dragoljub Strugar tražio je od suda da odbaci tužbeni zahtjev jer se, kako je istakao, Neksan ugovorom o poslovno tehničkoj saradnji obavezao da neće dozvoliti smanjenje stečajne mase, već je preuzeo na sebe troškove proizvodnje. Vještak finansijske struke Milenko Popović utvrdio je da je Željezara u stečaju prije prodaje turskom Toščeliku sačuvala stečajnu masu zahvaljujući ugovoru sa Neksanom, ali i da je firma Davidovića mnogo više novca potrošila za plate radnika i ulaganja nego što je to do sada zvanično prikazivano.

Bonus video: