Željezara pred izazovima: 2018. završili sa gubitkom

“Najveći izazov nam je da se izborimo sa nelojalnom konkurencijom i da vremenom postanemo najveći proizvođač legiranih čelika u Evropi. Željezara ne zaslužuje sadašnju poziciju“, istakao je Alkaya
2017 pregleda 3 komentar(a)
Danas u Željezari, Foto: Svetlana Mandić
Danas u Željezari, Foto: Svetlana Mandić
Ažurirano: 27.02.2019. 17:59h

Godišnja proizvodnja u nikšićkoj Željezari Tosčelik je oko 50 hiljada tona, od čega 30 tona tečnog čelika (ingota) i oko 20 hiljada konačnog proizvoda, a iako je prošle godine promet povećan za 25 odsto u odnosu na godinu ranije i ostvaren bruto rast od osam odsto, nekadašnji gigant je 2018. završio sa gubitkom. To je na konferenciji za novinare saopštio izvršni direktor fabrike Erkut Alkaya, ne precizirajući o kolikom gubitku se radi uz obrazloženje da će to biti poznato nakon revizije koja je u toku.

Takav poslovni učinak, prema riječima Alkaya, rezultat je teške situacije na tržištu za proizvođače specijalnih, legiranih čelika prouzrokovane nelojalnom konkurencijom iz Azije, posebno Kine. Prema njegovim riječima promet u 2017.godini je bio oko 17,5 miliona eura a potrudiće se da i ove godine bude na istom nivou uz eventualni rast od deset odsto, kako proizvodnje, tako i prodaje. Istakao je da tonaža proizvoda nije indikator uspjeha, već način proizvodnje i konačni produkti.

„Kineski proizvođači plasiraju na evropsko tržište veoma jeftine proizvode zahvaljujući i subvencijama kineske Vlade, koje iznose i do 13,5 odsto vrijednosti plasiranog materijala. Zbog ovoga je većina proizvođača iz Istočne Evrope u stečaju i to je naš najveći izazov. Ukoliko EU u bliskoj budućnosti uvede dodatne zaštite ili subvencije proizvođačima legiranih čelika očekujemo da će situacija biti bolja “, kazao je Alkaya.

Turska kompanija Tosyali, koja je preuzela Željezaru 2012. godine, prema njegovim riječima do sada je u investicije uložila više od deset miliona eura, a najveće su nabavka rotacione peći u pogonu Kovačnice i sistem za otprašivanje gasova, čime su i ekološki problemi znatno smanjeni.

U fabrici rade Čeličana, Kovačnica i pogoni za mašinsku obradu, energetiku, saobraćaj i kontrolu kvaliteta, a sirovinu uglavnom nabavljaju u Crnoj Gori, dok nedostajuće količine stižu iz Evrope

U Željezari su zaposlena 302 radnika, od kojih 200 za stalno, a ostatak na određeno vrijeme, a namjera poslovodstva je da svima koji to radnim učinkom zasluže do kraja naredne godine ugovore na određeno transformišu u ugovore na neodređeno, kao što su u prethodna dva mjeseca uradili za osam zaposlenih. Izvršni direktor fabrike je kazao da plate i doprinose redovno izmiruju, da je prosječna zarada radnika u proizvodnji na nivou državnog prosjeka, kao i da im je prioritet što veća bezbijednost zaposlenih.

“Najveći izazov nam je da se izborimo sa nelojalnom konkurencijom i da vremenom postanemo najveći proizvođač legiranih čelika u Evropi. Željezara ne zaslužuje sadašnju poziciju“, istakao je Alkaya.

Novinari su imali priliku i da obiđu pogon Kovačnice, drugi put nakon što je Tosyali kupila Željezaru iz stečaja za 15,1 milion eura.

Tosyali grupa, u okviru koje posluju 23 firme u Turskoj, Crnoj Gori i Alžiru, 2017.godinu je završila sa prometom od 2,8 milijardi dolara i neto profitom od 493 miliona dolara. Proizvodnja je povećana 31 odsto u odnosu na godinu ranije, imaju oko 8.000 radnika, a trenutno su fokusirani na tržište Sjeverne Afrike.

Bonus video: