Zemlje regiona zajedno da privlače goste

Predstavnici Stručne službe PKCG rekli su agenciji Mina biznis da dinamično okruženje regiona podstiče saradnju kroz kreativna partnerstva, nove inicijative
4 komentar(a)
Plaža jul, Foto: Vuk Lajović
Plaža jul, Foto: Vuk Lajović
Ažurirano: 29.08.2016. 19:34h

Povezivanjem u turizmu države regiona mogu biti atraktivne za privlačenje turista iz dalekih destinacija. Potrebno je, međutim, otkloniti birokratske prepreke poput specifičnosti platnog prometa ili usklađenosti viznog režima prema trećim zemljama, smatraju u Privrednoj komori (PKCG).

Predstavnici Stručne službe PKCG rekli su agenciji Mina biznis da dinamično okruženje regiona podstiče saradnju kroz kreativna partnerstva, nove inicijative, sa ciljem stvaranja novih mogućnosti za jačanje regionalne konkurentnosti i odgovoran i održivi turistički razvoj.

“Samo na taj način države regiona mogu biti atraktivne i konkurentne za privlačenje turista iz dalekih destinacija, ali je potrebno, otkloniti još neke birokratske prepreke, kao što su, između ostalih, specifičnosti platnog prometa, usklađenosti viznog režima prema trećim zemljama, posebno ka udaljenim destinacijama, i upoznavanje sa međudržavnim sporazumom o zdravstvenom osiguranju“, kazali su iz PKCG-a.

Iz PKCG-a su naveli da relativno mala udaljenost od brojnih većih evropskih centara, velike prirodne i kulturne raznolikosti koncentrisane na relativno malom prostoru, mogućnost da se većina atraktivnih lokacija može obići u toku jednog dana, doprinose da Crna Gora može da ponudi dobar program u zajedničkom turističkom proizvodu.

„Taj program će doprinijeti atraktivnosti turističke ponude našeg regiona, kao i povećanju turističkog prometa, zaposlenosti, standarda stanovništva i uravnotežavanju regionalnog razvoja. Bez uspješnog i kvalitetnog upravljanja turističkom destinacijom nema ni kvalitetnog turističkog proizvoda, a sve to zahtijeva jasnu viziju, konkurentnost naše turističke ponude i jačanje saradnje između privatnog i javnog sektora, naveli su iz PKCG.

Bonus video: