Žene su rukovodioci u tek 10% preduzeća

Svetlana Uljarević-Čukić je kazala da je slušala mišljenja muškaraca da žene nijesu agresivne i čvrste i da su suviše emotivne da bi mogle biti uspješne kao rukovodioci
2 komentar(a)
žene, menadžment, poslovanje, Foto: Shutterstock
žene, menadžment, poslovanje, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 18.03.2013. 21:34h

U Crnoj Gori je tek svako deseto preduzeće u vlasništvu žene i to je podatak koji potvrđuje da ženama nije lako da dođu na rukovodeće mjesto u preduzeću ili osnuju sopstveno.

Direktorica agencije Marketing plus Svetlana Uljarević-Čukić kazala je “Vijestima” da se lično nije susretala sa predrasudama poslovnih partnera ili klijenata zbog toga što je žena, ali da je slušala “mišljenja muškaraca da žene nijesu dovoljno agresivne i 'čvrste', da su suviše emotivne da bi mogle biti uspješne na rukovodećim funkcijama“.

„Žena treba da uloži više truda i više da se dokazuje kako bi napredovala u karijeri u odnosu na kolege muškog pola jer preovladava mišljenje da muškarcima pripadaju rukovodeće pozicije, a praksa to potvrđuje”

„Žena treba da uloži više truda i više da se dokazuje kako bi napredovala u karijeri u odnosu na kolege muškog pola jer preovladava mišljenje da muškarcima pripadaju rukovodeće pozicije, a praksa to potvrđuje”, kazala je ona.

Osim neophodnih znanja i stručnosti, adekvatnog radnog iskustva, organizacionih sposobnosti, žena, da bi uopšte došla na rukovodeću poziciju, prema njenom mišljenju, mora biti motivisana, samopouzdana i uporna.

Zato što je pred ženama često izbor ili posao ili porodica Uljarević - Čukić smatra da je ravnopravnija raspodjela obaveze oko podizanja djece i kućnih poslova neophodna.

„Prepreka ima i uvijek će ih biti počev od onih formalne i administrativne prirode, promjena na tržištu, pa do problema u privredi uzrokovanih ekonomskom krizom.

Međutim, ukoliko je žena odlučna, kreativna i spremna na veliki rad, ima odličnu poslovnu ideju, a pri tom ima podršku i razumijevanje u porodici i obezbijeđenu finansijsku konstrukciju - tada ima i velike preduslove da postane uspješna preduzetnica i da ima ekonomsku nezavisnost i finansijsku satisfakciju za sebe i svoju porodicu“, kazala je ona.

Uljarević - Čukić bi voljela da preduzetnice u Crnoj Gori imaju veću podršku državnih institucija na svim nivoima, a naročito opštinskim.

„Primijetila sam da nama u Crnoj Gori, u odnosu na zemlje Evrope, nedostaje veća edukativna i stručna podrška ženama koje žele da uđu u privatni biznis.

Prije svega, mislim na 'biznis inkubatore' na opštinskim nivoima u kojima bi žene prošle višemjesečnu obuku koja bi im pomogla da shvate da su dovoljno pripremljene da pokrenu sopstveno preduzeće ili ako nijesu da odustanu“, rekla je ona i dodala da su povoljni krediti za početak neophodni.

Viši specijalista Međunarodne organizacije rada (MOR) za poslodavačke aktivnosti Dragan Radić kazao je “Vijestima” da žene često nijesu prepoznate kao ravnopravni igrači u ekonomskoj areni zbog čega im je mnogo teže da počnu bilo kakav biznis.

“Potencijal za žensko preduzetništvo je veliki, a da bi se on iskoristio ključni akteri u biznisu, vladinom i ne-vladinom sektoru treba da razviju zajedničku viziju za žensko preduzetništvo, isplaniraju i usaglase dugoročnu politiku i mjere za razvoj takvog preduzetništva”, kazao je Radić, i dodao da je poznato da su neke razvijene zemlje specifično identifikovale žene kao posebnu ciljnu grupu za razvoj preduzetništva i donijele niz dugoročnih i sistemskih mjera koje su urodile plodom.

„Imajući u vidu ulogu ženskog biznisa u kreiranju radnih mjesta i smanjenju siromaštva, MOR je tom pitanju posvetio značajnu pažnju, a veoma važnu ulogu u promociji ženskog preduzetništva igraju poslodavačke organizacije.

U Crnoj Gori takvu ulogu ima Unija poslodavaca (UPCG) sa kojom MOR već duže vrijeme sarađuje i čiji rad i rezultate posebno cijenimo“, istakao je Radić.

On je najavio i da će crnogorskoj javnosti uskoro biti predstavljene aktivnosti koje MOR realizuje u saradnji sa UPCG-om, a jedna od njih je projekat “Procjena okruženja za žensko preduzetništvo u Crnoj Gori”.

“MOR-u su poznati napori koje UPCG godinama ulaže po pitanju stvaranja preduzetničke kulture koja promoviše ženski biznis i ekonomsko osnaživanje žena. Zato pripremamo strateški dokument koji će pružiti dobar osnov, konkretne predloge i kvalitetnu podršku budućem dijalogu u vezi s ovim pitanjem.

Vjerujem da će i donosioci odluka prepoznati vrijednost takvog strateškog dokumenta i iskoristiti ga u procesima uspostavljanja ambijenta koji podstiče razvoj ženskog preduzetništva”, objasnio je Radić.

Nježniji pol jači u diplomama

Konsultantkinja za Globalni izvještaj MOR-a o ženama u biznisu i menadžmentu Linda Virt kazala je za “Vijesti” da danas u svijetu 40 odsto od ukupnog broja radnih mjesta pokrivaju žene i da vode jednu trećinu svih preduzeća od kojih većina pripada grupi mikro i malih.

“U većini oblasti, žene prevazilaze muškarce po broju diploma na nivou osnovnih i magistarskih studija.

Sustižu ih i na nivou doktorskih studija. Kupovna moć žena je skočila i vrlo često one su te koje kontrolišu porodični budžet i donose finansijske odluke.

"Što je veće preduzeće sve su manje šanse da će direktor tog preduzeća biti žena. U prilog tome govore i podaci da je veoma mali procenat žena direktorki u velikim preduzećima”, istakla je Virt

One su značajne i kao potrošači i kao klijenti. Tvrdi se čak da žene na globalnom nivou predstavljaju treće milijardito tržište u razvoju, nakon kineskog i indijskog", navela je Virt. Nedavne studije, prema njenim riječima, pokazuju da učešće žena u top menadžmentu dovodi do boljih rezultata i boljeg učinka tih preduzeća.

“Žene čine značajan dio srednjeg i višeg menadžmenta u javnim i privatnim sektorima ali im i dalje u slaboj mjeri pripadaju najviše pozicije.

Što je veće preduzeće sve su manje šanse da će direktor tog preduzeća biti žena. U prilog tome govore i podaci da je veoma mali procenat žena direktorki u velikim preduzećima”, istakla je Virt.

Ona je takođe istakla značaj saradnje sa Unijom poslodavaca. “Nedostatak podataka o ženama na menadžerskim pozicijama u privatnom sektoru je kritičan faktor i važna polazna osnova za utvrđivanje stvarne pozicije žena u upravljačkim strukturama.

A to je upravo ono što UPCG radi sprovodeći detaljnu studiju o ženama u biznisu i menadžmentu u Crnoj Gori”, rekla je ona objašnjavajući da će ta studija biti dio globalnog izvještaja koji će biti predstavljen tokom godine.

Bonus video: