Zilić-Delić: Đačičćev imidž je odavno narušen

Predsjednica pokreta URA u Pljevljima podsjeća javnost da je predsjednik Opštine indirektno potvrdio sve navode koje je Opštinski odbor URA Pljevlja izdao u saopštenju samo nekoliko dana ranije i da bolju pohvalu za svoj rad, od ove, nisu mogli dobiti.
160 pregleda 2 komentar(a)
Maida Zilić Delić, Foto: URA
Maida Zilić Delić, Foto: URA
Ažurirano: 07.08.2017. 18:04h

Predsjednica Opštinskog odbora URA Pljevlja, Maida Zilić-Delić, pozdravila je priznanje, kako kaže odlazećeg predsjednika Opštine Pljevlja, Mirka Đačića koji je označio Vladu Crne Gore kao glavnog opstrukcionog subjekta koji onemogućava Pljevljima da krenu sa naplaćivanjem ekološke takse.

"Svaka čast predsjedniče na hrabrosti, konačno da i Vi progovorite kako treba. Ne želim da budem maliciozna, ali je primjetno da ste debelo zakasnili. Vaš imidž je odavno narušen, pa ovaj pokušaj da krivicu za katasrofalno stanje u našoj opštini podjelite sa Vladom je više nego očekivan. No, kako naš narod kaže bolje ikad nego nikad. Svakako ste odlazeći, pa vam ta činjenica uliva ovoliku 'hrabrost'.“

Zilić-Delić podsjeća da je još u avgustu prošle godine Zakonom o zaštiti životne sredine omogućeno da lokalne uprave propišu naknadu po osnovu zagađivanje životne sredine.Ona kaže da je ovaj zakon usklađen sa evropskim zakonodavstvom, koji ima nekoliko principa zaštite životne sredine, između ostalog i princip koji se zove „zagađivač plaća“.

„Ne samo da plaća, već je u obavezi, koliko je to moguće, da sanira posledice zagađenja koje je prouzrokovao. Dakle, nije se Vlada Crne Gore sjetila nečeg inovativnog nego je u obavezi da se prilagodi evropskim propisima i standardima.“, ističe Zilić-Delić.

Predsjednica pokreta URA u gradu pod Golubinjom ističe i da je Opština Pljevlja koristeći tu mogućnost, 6. marta ove godine uputila zahtjev Ministrastvu održivog razvoja i turizma za davanje saglasnosti na predlog odluke da kompanije zagađivači, plaćaju 5% ostvarenog prihoda na godišnjem nivou na ime ove takse. Dodaje da pomenuto ministarstvo nije odgovorilo na ovaj predlog, već ga je proslijedilo na mišljenje Ministrastvu ekonomije.

Zilić-Delić podsjeća da su „građani Pljevalja iz medija doznali, kroz obraćanje generalne dirktorice za klimatske promjene, da Ministrastvo brine da će ovaj iznos planirane takse uticati na poslovanje četiri najveća prepoznata zagađivača u pljevaljskoj opštini: Termoelektranu, Rudnik uglja, Gradir Montenegro i Vektru Jakić.“

„Šta se na taj način poručuje nama građanima Pljevalja? Da Vlada Crne Gore, želi da zaštiti poslovanje kompanija zagađivača, na uštrb zdravlja svih nas, ili još jednostavnije, Vladi Crne Gore je važniji profit ovih kompanija od naših života! Budući da znamo ko su većinski vlasnici ovih kompanija, ne čudi njihova zabrinutost. Pljevljaci su koleteral, žrtvovani za profit Aca-braca, kuma Peje i naravno druga Brke...“ naglašava Zilić-Delić.

Predsjednica pokreta URA u Pljevljima podsjeća javnost da je predsjednik Opštine indirektno potvrdio sve navode koje je Opštinski odbor URA Pljevlja izdao u saopštenju samo nekoliko dana ranije i da bolju pohvalu za svoj rad, od ove, nisu mogli dobiti.

„Poštovani sugrađani, jasno je da problem zagađenosti našeg grada ne može riješiti lokalna uprava ko god se nalazio na njenom čelu. Za rješavanje ovog problema, neophodna je snažna podrška Vlade Crne Gore i evropskih investitora. Pred nama je još jedna toksična zima, pelet ćemo dobiti u decembru, mini toplanu za nekoliko godina a drugi blok Termoelektrane, odnosno toplifikaciju nikad. Živi bili, pa vidjeli“, zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: