Žiriranje Pobjedi će koštati: Banke od Vlade još nisu uzele pet miliona

"Za sada nema još nikakvih zahtjeva za naplatu garancija”, rečeno je juče “Vijestima” nezvanično iz Ministarstva finansija
2 komentar(a)
Pobjeda, Foto: Zoran Đurić
Pobjeda, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 19.08.2014. 19:50h

Iako je stečajni postupak u Novinskom izdavačkom preduzeću Pobjeda pokrenut početkom prošle sedmice Trezoru Ministarstva finansija još nije stigao zahtjev dviju poslovnih banaka za naplatu državnih garancija datih svojevremeno za kredite tog preduzeća.

Pobjeda ima obaveze prema Erste banci i Societe Generale u iznosu od pet miliona eura, za koje je Vlada bila žirant. Uvođenje stečaja smatra se kršenjem ugovora o kreditu zbog čega ovaj iznos banke mogu odmah naplatiti.

"Za sada nema još nikakvih zahtjeva za naplatu garancija”, rečeno je juče “Vijestima” nezvanično iz Ministarstva finansija.

Predsjednik Privrednog suda Blažo Jovanić donio je odluku o pokretanju stečaja u Pobjedi zbog neizmirenog duga tog preduzeća Poreskoj upravi u iznosu od 1,15 miliona eura. Prvi sastanak povjerilaca zakazan je za 9. septembar.

Svih 197 radnika Pobjede nakon uvođenja stečaja privremeno su angažovani sa platom u vrijednosti minimalca od 193 eura

Svih 197 radnika Pobjede nakon uvođenja stečaja privremeno su angažovani sa platom u vrijednosti minimalca od 193 eura. Sindikat Pobjede već je pokrenuo inicijativu kojom od Ministarstva finansija traže da im država obezbjedi isplatu otpremnina koje su ranije dobijale njihove kolege, a koje su u zavisnosti od staža iznosile od dvije do 15 hiljada eura.

Vlada je prošle godine preuzela 2,8 miliona eura duga Pobjede za poreze i doprinose, i nakon toga postala vlasnik atraktivne lokacije i zgrade u Bulevaru revolucije u Podgorici. Država posjeduje oko 86 odsto akcija ovog preduzeća, i kontrolisala je poslovanje kompanije proteklih godina.

Gubici ovog nerentabilnog državnog preduzeća, koje je godinama opstajalo zahvaljujući novcu poreskih obveznika, premašili su iznos od čak 26 miliona eura.

Bonus video: