Zloković od Brodogradilišta traži 61.000 eura

Zloković je tužio bivšu kompaniju koja mu, prema kolektivnom ugovoru, po prestanku radnog odnosa od 7. maja 2013. do danas, nije isplatila otpremninu u iznosu nešto većem od 43 hiljade eura. Tužbom traži da mu se uplati i dio iznosa neuplaćenih poreza i doprinosa na zarade
158 pregleda 0 komentar(a)
Stanko Zloković, Foto: Arhiva Vijesti
Stanko Zloković, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 13.09.2016. 19:10h

Izvođenjem nalaza vještaka, rasprava u sporu nastalom po tužbi bivšeg predsjednika Odbora direktora Jadranskog brodogradilišta iz Bijele u stečaju Stanka Zlokovića, protiv te kompanije, okončana je juče u Privrednom sudu.

Sudija Milica Popović najavila je presudu u zakonskom roku od 30 dana, kao i da će je strankama poslati poštom.

Zloković je tužio bivšu kompaniju koja mu, prema kolektivnom ugovoru, po prestanku radnog odnosa od 7. maja 2013. do danas, nije isplatila otpremninu u iznosu nešto većem od 43 hiljade eura. Tužbom traži da mu se uplati i dio iznosa neuplaćenih poreza i doprinosa na zarade.

Vještak ekonomsko-finansijake struke Hamid Šabović utvrdio je da po osnovu neisplaćene otpremnine Zloković potražuje 43.061,68 eura, a da mu po osnovu neuplaćenih dažbina na isplaćene zarade fali 18.500 eura.

Zlokovićev advokat Janko Đurđić precizirao je u završnoj riječi dva navedena iznosa u tužbeni zahtjev i pozvao sud da ga usvoji. On nije imao prigovora na nalaz vještaka, a sud je obavezao tužioca da u roku od tri dana plati troškove vještačenja u iznosu od 250 eura.

Advokat stečajne uprave Jadranskog brodogradilišta Slobodan Smolović kazao je, takođe, da nema prigovor na obračun vještaka, ali i istakao da ne postoji pravni osnov za isplatu otpremnine u skladu sa Zakonom o stečaju, i pozvao sud da odbaci tužbeni zahtjev u dijelu koji se odnosi na poreze i doprinose.

Ovo potraživanje bivšeg državnog predsjednika borda direktora kompanije iz Bijele, inače, nije priznato u stečajnom postupku nakon čega ga je zaključkom Privrednog suda od 25. decembra 2015. stečajna uprava uputila da svoje pravo ostvari u parničnom postupku pred istim sudom.

Njegova funkcija predsjednika borda direktora je deprofesionalizovana Odlukom Vlade Crne Gore u prvom kvartalu 2013, nakon čega mu je početkom maja te godine prestao radni odnos jer, kako tvrdi u tužbi, nije raspoređen na drugo radno mjesto u Jadranskom brodogradilištu.

Bonus video: