Zloković traži 43 hiljade eura

Zloković u tužbi navodi da, prema bivšem kolektivnom ugovoru, kao predsjednik borda imao pravo na otpremninu od 43.051 euro
129 pregleda 26 komentar(a)
Stanko Zloković, Foto: Slavica Kosić
Stanko Zloković, Foto: Slavica Kosić
Ažurirano: 31.05.2016. 19:41h

Bivši predsjednik Odbora direktora Jadranskog brodogradilišta iz Bijele Stanko Zloković tužio je Privrednom sudu kompaniju jer mu nakon prestanka radnog odnosa 7. maja 2013, nije isplaćena otpremnina od 43.051 euro.

Brodogradilište je u stečaju od sredine prošle godine i stečajna uprava smatra da je Zlokovićev zahtjev za isplatu otpremnine nedozvoljen budući da njego potraživanje nije utvrđeno prije pokretanja stečajnog postupka.

Potraživanje Zlokoviću nije priznato u stečajnom postupku nakon čega ga je zaključkom Privrednog suda od 25. decembra 2015. stečajna uprava uputila da svoje pravo ostvari u parničnom postupku pred istim sudom.

Zlokovićeva funkcija predsjednika borda direktora je deprofesionalizovana Odlukom Vlade u prvom kvartalu 2013, nakon čega mu je prestao radni odnos jer, kako tvrdi u tužbi, nije raspoređen na drugo radno mjesto u Brodogradilištu, na čijem je čelu bio od 1997. On je naveo da je prema bivšem kolektivnom ugovoru, kao predsjednik borda imao pravo na otpremninu od 43.051 euro usljed tehnološkog i ekonomskog restrukturiranja firme.

Zlokovićeva advokatica Milica Janković Dubak tvrdi da mu je zaključak Privrednog suda o nepriznavanju prijavljenog potraživanja uručen tek 18. marta ove godine, nakon čega je tužba, u zakonskom roku, podnijeta 25. marta.

Jučerašnje ročište u Privrednom sudu sudija Milica Popović je odgodila za 22. jun jer advokatici tužioca nije prethodno bio uručen odgovor na tužbu.

Zloković traži i da mu se poveže radni staž, odnosno uplate zaostali porezi i doprinosi na zarade ostvarene u periodu od 1. januara 2010. do 7. maja 2013. U Brodogradilištu smatraju da to ne može biti predmet tužbe, jer je to potraživanje sa ostalim radničkim potraživanjima prijavila Poreska uprava.

Advokat Brodogradilišta Slobodan Smolović smatra da je Zlokovićeva tužba neblagovremena zbog čega je Popovićeva zatražila stečajne spise za Brodogradilište kako bi se utvrdilo da li je tužba predata u zakonskom roku. Popovićeva je najavila da će se naknadno izjasniti o zahtjevu Zlokovića za povezivanje radnog staža.

Bonus video: