Značajni projekti samo u planovima

“Bile bi davno izgrađene novcem građana, čija je potreba za biciklističkim stazama odavno prepoznata, što je često podsjećao nevladin sektor dugo vremena”, kazao je Čađenović
60 pregleda 1 komentar(a)
Slavoljub Stijepović, Foto: Filip Roganović
Slavoljub Stijepović, Foto: Filip Roganović
Ažurirano: 10.04.2017. 19:51h

Predstavnici opozicije ocijenili su da su za dvije i po godine mandata gradonačelnika Slavoljuba Stijepovića „traljavo” odrađeni projekti iz donacija, dok su značajne kapitalne investicije ostale samo u planovima.

Iz Demokratske partije socijalista (DPS), međutim, tvrde da je gradska uprava od kada je na čelu Stijepović, uspjela da realizuje ili stvori pretpostavke za realizaciju kapitalnih projekata, vrijedne preko 260 miliona eura. Predsjednik kluba odbornika Demokrata Vladimir Čađenović ocijenio je da i obezbjeđivanje donacija za projekte i postojanje brojnih nerealizovanih investicija za koje je novac bio više puta planiran budžetom, predstavlja „samo dokaz nemoći i nesposobnosti aktuelnog gradonačelnika da realizuje značajne projekte za grad”.

„Ovaj mandat, čiji se kraj bliži, predstavljao je za DPS prelazno rješenje, za koje su bili svjesni da nije dobro, ali koje je jedino bilo moguće da bi sačuvali ,’mir' u kući nakon puštanja niz vodu prethodnog gradonačelnika Miomira Mugoše”, kazao je Čađenović. Da je DPS domaćinski upravljao Podgoricom, smatra Čađenović, ne bi bile potrebne donacije za biciklističke staze.

“Bile bi davno izgrađene novcem građana, čija je potreba za biciklističkim stazama odavno prepoznata, što je često podsjećao nevladin sektor dugo vremena”, kazao je Čađenović.

Odbornica Demokratskog fronta (DF) Branka Bošnjak ocijenila je da je Stijepović pokazao da nije sposoban da vodi grad, ni da realizuje makar jedan značajan projekat, navodeći da je „bio i ostao prilično neuspješan hausmajstor i ništa više od toga”.

“Samo projekti finansirani iz donacija, gdje su drugi nadzirali svoj uloženi novac realizuju se, istina traljavo, ali ipak se okončavaju. Ostali projekti planirani budžetom, koje je trebalo uprava grada na čelu sa gradonačelnikom da isplanira i realizuje, ostali su mrtvo slovo na papiru”, kazala je Bošnjak.

Istakla je da su ti projekti nerealizovani „zbog nesposobnosti gradonačelnika i želje da se ne zamjeri nijednom gradskom tajkunu koji ‘baci oko’ na neki projekat i da svima sve obeća, a onda odugovlači, jer nije lako udovoljiti svim nezajažljivim apetitima”.

“Na kraju ispaštaju građani… Gradonačelnik je potpuno bezličan i nesposoban da vodi neku malu mjesnu zajednicu, a ne Glavni grad”, kazala je Bošnjak.

Predsjednik kluba odbornika DPS-a, Momčilo Vujošević, ocijenio je da predstavnici opozicije, uporno insistirajući na tvrdnjama da Podgorici nedostaju kapitalni projekti, obmanjuju građane „koji vide da su tokom mandata ove gradske uprave realizovani brojni projekti“.

Kao realizovane projekte, Vujošević je naveo crpnu stanicu na Marezi, treću sanitarnu kadu, postrojenje za tretman ocjednih voda, tržni centar na Koniku, i dodao da će do kraja mandata biti gotovi svi koridori biciklističkih staza.

U realizovane projekte aktuelne vlasti, tvrdi Vujošević, spadaju i izgradnja ženskog paviljona na Kakarickoj gori, Dnevnog centra za djecu i omladinu sa smetnjama i teškoćama u razvoju, vrtića u Zagoriču, Kuće fudbala, opremanje i stavljanje u funkciju Gradskog parlamenta... Vujošević tvrdi da je u toku realizacija projekata, poput Doma starih, obilaznice oko Golubovaca - II faza, srednje stručne škole u Golubovcima, vrtića na Starom aerodromu, gradskog pozorišta...

„Za projekte koji su već realizovani utrošeno je oko 42 miliona, dok je vrijednost onih u izgradnji 39 miliona eura. Dodatno, investicije domaćih i stranih privrednih subjekata u Podgorici... za vrijeme mandata ove gradske uprave iznose 105 miliona eura“, kazao je on. Za projekte, „čiji je početak izgradnje izvjestan“, u koje Vujošević ubraja kolektor, jugozapadnu obilaznicu i Donjogorički bulevar, biće uloženo 80 miliona.

„Vrijednost svih navedenih projekata je preko 260 miliona eura“, rekao je Vujošević. On je kazao da je tačno da su određeni projekti realizovani i donacijama, što ocjenjuje kao dodatni kvalitet gradske uprave, jer donatori u Glavnom gradu prepoznaju pouzdanog i agilnog partnera.

Čađenović: Neuspješni tenderi služe najčešće za izgovore

Čađenović je ocijenio da ništa ne potkrepljuje neuspješnost aktuelne vlasti u Glavnom gradu kao stepen realizacije izbornog programa i sporazuma o formiranju vlasti nakon izbora 25. maja 2014. godine. Stepen realizacije je, kako je kazao, „bliži jednocifrenoj vrijednosti nego polovini ispunjenosti obećanog, a bliži se trogodišnjica trajanja ove gradske nelegitimne uprave”.

“Očekivana je nerealizacija čak i onih projekata za koja su u budžetima za više godina planirana sredstva. Najčešće to pravdaju neuspješno okončanim postupcima koji se sprovode u skladu sa Zakonom o javnim nabavkama”, kazao je on. Poredeći tenderske procedure sa „kuvanjem žaba”, Čađenović navodi da je to „najslikovitije poređenje tog vrlo loše smišljenog opravdanja nesposobnosti, prvenstveno prvog čovjeka grada”.

Bonus video: