Žugić: Crna Gora dobro napreduje u ispunjavanju obaveza

Predstavljajući srednjeročni okvir makroekonomske i fiskalne politike, Žugić je saopštio da se do 2018. godine očekuje snažniji oporavak ekonomije, usljed pojačane investicione aktivnosti i daljeg uključivanja lokalnih potencijala, u više sektora - prioriteta, uz prosječni godišnji ekonomski rast po stopi od 3.8 odsto
1 komentar(a)
Radoje Žugić, Foto: Gov.me
Radoje Žugić, Foto: Gov.me
Ažurirano: 25.06.2015. 18:16h

Crna Gora dobro napreduje u ispunjavanju obaveza u okviru pregovaračkog procesa iz oblasti ekonomije i finansija, i na tom putu može očekivati punu podršku Evropske komisije (EK), ocijenjeno je u razgovoru ministra finansija Radoja Žugića sa evropskim zvaničnicima.

Kako je saopšteno iz Ministarstva, Žugić se danas u Briselu sastao sa evropskim komesarom za ekonomska i finansijska pitanja, poresku i carinsku politiku Pijerom Moskovisijem, generalnim direktorom za ekonomska i finansijska pitanja Markom Butijem i zamjenikom generalnog direktora EK za budžet, Manfredom Krafom.

“U razgovorima sa evropskim zvaničnicima, Žugić je pozdravio novi pristup Evropske komisije, koji je usmjeren na jačanje ekonomskog upravljanja u zemljama proširenja, kroz razvoj nacionalnih programa ekonomskih reformi”, kaže se u saopštenju.

On je, kako se navodi, zahvalio je na preporukama i sugestijama koje je EK dala na crnogorski Program ekonomskih reformi, ocjenjujući ih veoma značajnim za kreiranje mjera i politika za naredni period.

Predstavljajući srednjeročni okvir makroekonomske i fiskalne politike, Žugić je saopštio da se do 2018. godine očekuje snažniji oporavak ekonomije, usljed pojačane investicione aktivnosti i daljeg uključivanja lokalnih potencijala, u više sektora - prioriteta, uz prosječni godišnji ekonomski rast po stopi od 3.8 odsto.

“Crna Gora dobro napreduje u ispunjavanju obaveza u okviru pregovaračkog procesa iz oblasti ekonomije i finansija i na tom putu može očekivati punu podršku EK”, saopštio je Moskovisi.

Deset miliona za vodosnabdijevanje i otpadne vode

Ministar finansija Radoje Žugić potpisao je danas, u sjedištu Evropske investicione banke u Luksemburgu, Sporazum o kreditu za projekte vodosnabdijevanja i tretmana otpadnih voda u crnogorskim opštinama, vrijedan deset miliona eura.

Kako je saopšteno iz Ministarstva, riječ je o izuzetno povoljnom kreditnom aranžmanu koji podrazumijeva rok otpate od 25 godina, grejs period od četiri godine i prosječnu kamatnu stopu od oko 2,2 odsto.

Navodi se da će njegova realizacija stvoriti pretpostavke za dinamičniji privredni razvoj, unaprijediti javne usluge u oblasti ekologije, smanjiti rizik po javno zdravlje i povećati atraktivnost Crne Gore kao turističke destinacije.

"Naglašeno je da taj kreditni aranžman ne nosi sa sobom terete zaduženja, budući da predstavlja ulaganje u osnovni kapital i generiše prihode koji obezbjeđuju uredno servisiranje otplata”, kaže se u saopštenju.

Bonus video: