Fabris: Žugić kritikovao Radovićevu, ne sjećam se da li ju je vrijeđao

Radovićeva je ranije kazala da je Žugić od nje tražio vanrednu kontrolu jedne banke kako bi našao razlog za smjenu izvršnog direktora. Guverner je to indirektno potvrdio u Skupštini kada je i otkrio da je riječ o Adiko banc
2459 pregleda 5 komentar(a)
Bilo profesionalnih neslaganja oko standarda i kontrole banaka: Fabris, Radovićeva i Žugić, Foto: Zoran Đurić
Bilo profesionalnih neslaganja oko standarda i kontrole banaka: Fabris, Radovićeva i Žugić, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 04.04.2019. 11:03h

Nemam saznanja da je guverner Radoje Žugić bilo kada vršio pritisak na Irenu Radović (bivšu viceguvernerku CBCG) da čini selektivno kontrolisanje komercijalnih banaka, niti da pokreće inicijativu za razrješenje direktora komercijalnih banaka”, kazao je juče viceguverner Centralne banke Nikola Fabris kao svjedok na suđenju povodom tužbe Irene Radović.

Bivša viceguvernerka je tužila CBCG i guvernera Radoja Žugića za mobing i diskriminaciju.

Radovićeva je ranije kazala da je Žugić od nje tražio vanrednu kontrolu jedne banke kako bi našao razlog za smjenu izvršnog direktora. Guverner je to indirektno potvrdio u Skupštini kada je i otkrio da je riječ o Adiko banci.

“To je bila milionska pljačka. Zbog ugrožavanja reputacije i naše nadležnosti da čuvamo finansijsku stabilnost bio sam ogorčen da je neko mogao da potpiše sijaset falsifikovanih ugovora, sve uplati na svoj račun i mi to tako da mirno gledamo. To je morala da radi ona (Irena Radović) a ne ja. I to je jedan od motiva za razrješenje”, kazao je Žugić pred poslanicima.

Fabris je juče, u vezi sa ranijim oduzimanjem nadležnosti Ireni Radović, pred sudom kazao da se sjetio situacije sa kreditnim registrom koja je bila u nadležnosti viceguvernerke. On je kazao da je na zahtjev guvernera napravio predlog uključivanja novih institucija u kreditni registar iako to nije bila njegova nadležnost.

“Radovićeva se naljutila na mene zbog toga šta sam pristao da to uradim, ali sam joj objasnio da sam samo postupio po nalogu guvernera”, kazao je Fabris.

Na pitanje u vezi sa preraspoređenjima zaposlenih u sektoru viceguvernerke bez njenog znanja, Fabris je kazao da je guverner jedini koji može da daje takve naloge, ali da nije upoznat da li je Žugić to i radio. On je naveo da mu je poznato da je bilo profesionalnih neslaganja između viceguvernerke i guvernera koja se ticala implementacije međunarodnih finansijskih standarda. Kazao je da se na nekim sastancima Žugić kritički odnosio prema Ireni Radović, ali se ne sjeća da li je vrijeđao.

Fabris je kazao da je na sjednici u jesen 2017. Žugić kritikavao viceguvernerku zbog toga što je ponuđeno jedno rješenje za koje nije bila izrađena studija uticaja na banke. Nakon toga izmijenjen je zakon o Centralnoj banci a viceguvernerki je oduzet sektor kontrole banaka, a dat manji sektor kontrole finansijskih sektora. Naveo je da zna da je u tom sektoru osim viceguvernerke radila samo još jedna osoba, ali da su im pomagali iz drugih sektora i da su objavljivali interni oglas na prelazak zaposlenih.

Fabris je kazao da mu je poznato da se guverner žalio da kasni priprema zakona o finansijskom lizingu što je trebalo da uradi sektor viceguvernerke. Naveo je da je znao da postoji manjak radnika.

To je bio razlog da Radovićeva ostane i bez ovog sektora 12. marta 2018. godine, pet dana nakon što je predala zahtjev za zaštitu od mobinga. Istog dana ukinuto joj je članstvo u Investicionom komitetu CBCG, pa joj je ostalo samo mjesto člana Savjeta CBCG. I ovu funkciju izgubila je 4. juna 2018. dok se nalazila na bolovanju u Beču.

Guverner ga nije isključivao iz radnih tijela

Odgovarajući na pitanje advokata Radovićeve Bojana Vukovića, Fabris je kazao da se nikada nije desilo da mu Žugić odbije da potpiše neku preporuku za usavršavanje ili da bude iščlanjen iz nekog radnog tijela kao što se dešavalo Ireni Radović.

Fabris je kazao i da je odluka da se prestane sa snimanjem tonskih sjednica Savjeta CBCG donijeta nekoliko ogodina prije početka mandata Radovićeve na poziciji viceguvernera.

“Tražila je da se vrati tonsko snimanje sjednica, ali je njen zahtjev odbijen. Moj lični stav je bio da sam bio za tu odluku, jer sam smatrao da mi treba na Savjetu da imamo veći stepen povjerenja i razumijevanja. Tonsko snimanje sjednica je ukinuto u prvom mandatu Žugića”, kazao je Fabris.

Nema selektivno, ali se ne mogu sve banke kontrolisati godišnje

Fabris je kazao da dok je Radovićeva bila na poziciji viceguvernera na jednoj sjednici Savjeta se pokrenulo pitanje Lovćen banke i njene dokapitalizacije.

“Mi na sjednicama Savjeta komentarišemo sva pitanja koja se tiču bankarskog sektora. Na jednoj od sjednica Savjeta sam izrazio sumnju koja se ticala izvršene kontrole te banke, pa sam sugerisao da smatram da je potrebno obnoviti kontrolu. Ako se dobro sjećam, zaključak je bio da se viceguvernerka i guverner dogovore u vezi sa tim”, kazao je Fabris.

Na pitanje Radovićeve da li je vršeno selektivno kontrolisanje banaka, on je odgovorio da selektivnosti u njegovom poslu nije bilo i da je nemoguće sve banke u toku jedne godine iskontrolisati. Dodatna kontrola Lovćen banke je tražena, iako izvještaj još nije gotov

Bonus video: