Žugić nasljedniku ostavio probleme

“Pripremljene su osnove koje se tiču poštovanja Zakona o budžetu i fiskalnoj odgovornosti”, rekao je Žugić na konferenciji za novinare nakon sjednice Vlade
73 pregleda 3 komentar(a)
sjednica Vlade Kolašin, Foto: Gov.me
sjednica Vlade Kolašin, Foto: Gov.me
Ažurirano: 20.04.2016. 06:41h

Vlada je na dvodnevnoj sjednici u Kolašinu usvojila set reformskih mjera, koji će, kako je saopšteno, povećati konkurentnost crnogorske ekonomije. Nije usvojen plan sanacije javnog duga već je to, kako je kazao ministar finansija Radoje Žugić ostavljeno za drugu polovinu godine.

To znači da će odluke o tome kako smanjiti javni dug donijeti i sprovoditi novi ministar finansija, koji bi prema sporazumu o vladi izbornog povjerenja trebalo da bude iz opozicije. Državni dug prema posljednjim podacima iznosi 2,2 milijarde eura i prešao je granicu od 60 odsto BDP-a. Države koje imaju dug preko ovog iznosa smatraju se visoko zaduženim. Javni dug u koji se obračunava, državni, dug opština i državnih kompanija, procijenjen je na 70 odsto BDP-a.

“Pripremljene su osnove koje se tiču poštovanja Zakona o budžetu i fiskalnoj odgovornosti”, rekao je Žugić na konferenciji za novinare nakon sjednice Vlade.

Što se tiče, ranije najavljenog, mogućeg reblansa budžeta zbog naknada za majke, Žugić je rekao da je prethodna dva mjeseca zabilježen “snažniji iskorak u naplati javnih prihoda”, pa ako se nastavi, rebalasna možda i ne bude.

Potpredsjednik Vujica Lazović rekao je da je kreirano šest paketa reformskih mjera - pospješivanje preduzetništva, transformacija tržišta rada i stavaranje uslova za održiv penzioni sistem, zatim, reforma u oblasti obrazovanja, zdravstva, upravljanja javnim finansijama i set administrativnih mjera. Kako je kazao, Vlada je usaglasila i red poteza, koji se mora sprovesti.

Ministar ekonomije Vladimira Kavarića, najavio je nove olakšice u oblasti novih industrija i biznis zona, kao i za otvaranje hotela sa pet zvjezdica na jugu i sa četiri ili pet zvjezdica na sjeveru.

Ministar prosvjete Predrag Bošković, rekao je da su “napokon utvrđene loše strane crnogorskog obrazovnog sistema”. On je najavio izgradnju novih vrtića i rast procenta djece koji pohađaju predškolsko obrazovanje, otvaranje gimnazije na engleskom jeziku, maturski samo za srednjoškolce koji upisuju fakultet i veći fokus na praktičnu nastavu.

Odlučili da izbrišu dug za poreze od 500 miliona eura

Prema riječima Žugića, osnovni zaključak dvodnevnog rada Vlade je da se tekuća javna potrošnja finansira isključivo iz tekućih javnih prihoda.

On je rekao da je konačno i “objektiviziran poreski dug”, koji, prema njegovim riječima, iznosi 194,8 miliona eura. Poreski dug je sada preko 700 miliona eura, ali je najavljeno da će biti izbrisan dio koji sada nije moguće naplatiti, odnosno preko 500 miliona eura.

“Nema više onih kontroverzi i ovo je nivo kojim ćemo, nakon detaljnije analize, gledajući ga po kompanijama i opštinama, doći do načina za njegovu naplatu. Ni ovaj dug nije u potpunosti naplativ, a sve ostalo što se ubrajalo u poreski dug smješteno je u okvire kao što je dug preduzeća u stečaju, likvidaciji, reprogramu od prije deset godina, dug neaktivnih pravnih lica…”, kazao je Žugić.

Bonus video: