Žugić: Nije cilj oduzimanje, već "pravovremena valorizacija resursa"

Predstavnik grupe Naše oognjište Božidar Čamrak kazao je na odboru da žele da se privremeno zaustavi donošenje zakona dok se ne nađe prihvatljivo rešenje
72 pregleda 36 komentar(a)
Radoje Žugić, Foto: Vlada Crne Gore
Radoje Žugić, Foto: Vlada Crne Gore
Ažurirano: 27.04.2015. 19:27h

Zakonodavni odbor odložio je danas na predlog ministra finasija Radoja Žugića izjašnjenje o dopunama zakona o eksproprijaciji kako bi se Vladi dostavile sugestije kojima bi se predlog popravio.

Ministar je kazao da im cilj nije da se se oduzima imovina kojom bi vraćali javni dug kako je to interpretirano u javnosti,već da se stvore nove vrijednosti u cilju povećanja bruto-domaći proizvod (BDP),a što znači da se pravovremeno valorizuju resursi koje država ima.

"Dajte predloge da se poboljša zakona i razmotrićemo ih na Vladi", kazao je Žugić na Odboru.

Vlada je predložila dopune kojima bi se mogla oduzimati imovina ako se procijeni da je to državni interes i doprinosi smanjenju javnog duga. To rješenje zasada nema podršku od 41 poslanika u Skupštini, koliko je potrebno da bi zakonodavna vlast usvojila predlog. Stručna služba zakonodavnog odbora ocijenila je da dopune zakona nijesu u skladu sa Ustavom.

Predstavnik Facebook Naše ognjište Božidar Čamrak kazao je na Odboru da žele da se privremeno zaustavi donošenje Zakona kako bi se pronašlo prihvatljivo rješenje za sve.

On je nakon sjednice odbora novinarima pojasnio da oni ne pristaju da se zemljište ni u kom slučaju prevodi na državu. Dodao je da na primorju traže donošenje urbanističkih planova kojima bi se nametnula obaveza vlasnicima parcela da u određnom roku privedu zemljište namjeni,možda i u saradnji sa invesititorima.

Predstavnik vlasnika zemljišta na Buljarici Petar Odžić kazao je da su spremni na kompromise i da se ne protive gradnji.

Poslanici opozicije uputili su oštre kiritike na račun Vladinog predloga.

Jelisava Kalezić (DF) rekla je da država uz zemlju hoće da proda i sudbine onih koji na njoj žive, a smatra da treba donijeti zakon o javnom interesu. Nezavisni poslanik Neven Gošović rekao je da se predlogom krše Ustavna prava građana, dok je Srđan Perić (Pozitivna) da je predlog „do sada neviđen stepen improvizacije".

"Predlog sadrži bahatost, političku osionost i uzurpatorsku logiku premijera Mila Đukanovića", istakao je Vladislav Bojović (DF).

U DPS -u su ocijenili da je Vladin predlog dobar,dok ga Džavid Šabović (SDP) ne podržava.

Vlada je predložila dopune na zahtjev Katari Diara koji gradi stambeno-turistički kompleks kod Plavih horizonata, dijelom i na privatnoj imovini koju vlasnici nisu voljni da prodaju. Sličan projekat u toku je za Buljaricu.

Predstavnik Udruženja za zaštitu i unapređenje postora i zaštitu životne sredine Ivan Zanković kazao je da traže povlačenje spornog akta koji mse udara na starosjedioce u državi.

"Ovo je anticivilacijski zakon i novokomponovani model apartnejda koji se sprovodi prema domicilnom stanovištvu CrneGore.Treba ga povući i vidjeti šta da se radi, jer niko nije protiv investitora", kazao je Zanković novinarima.

Bonus video: