Žugić: Novac je vrijedan resurs do koga nije lako doći, pa se ne smije shvatati i doživljavati olako

Žugić je, kako se navodi u saopštenju CBCG, kazao da ta vrhovna monetarna institucija, kroz iniciranje i sprovođenje edukativnih i društveno odgovornih aktivnosti, podržava finansijsku edukaciju, odnosno jačanje finansijske pismenosti, koja je preduslov za odgovorno upravljanje novcem
6 komentar(a)
Radoje Žugić, Foto: Luka Zeković
Radoje Žugić, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 27.03.2017. 15:04h

Obilježavanje Svjetske nedjelje novca, pod sloganom "Uči, štedi, zaradi" počelo je danas posjetom učenika Gimnazije „Slobodan Škerović“ Centralnoj banci (CBCG).

Guverner CBCG Radoje Žugić je, u pozdravnom obraćanju gimnazijalcima, saopštio da je ta institucija osmislila brojne aktivnosti u okviru Svjetske nedjelje novca i u iste uključila veliki broj djece i mladih, u cilju finansijske edukacije, koja posebno dobija na značaju u uslovima sve veće sofisticiranosti finansijskog tržišta koje, iz dana u dan, nudi nove proizvode i usluge.

Žugić je, kako se navodi u saopštenju CBCG, kazao da ta vrhovna monetarna institucija, kroz iniciranje i sprovođenje edukativnih i društveno odgovornih aktivnosti, podržava finansijsku edukaciju, odnosno jačanje finansijske pismenosti, koja je preduslov za odgovorno upravljanje novcem.

„Novac je vrijedan resurs do koga nije lako doći, pa se ne smije shvatati i doživljavati olako. Cilj nam je da vam, kroz ovakve i druge slične aktivnosti, ukažemo na tu činjenicu i da vas motivišemo da razvijate navike štednje i odgovorno i vješto upravljate ličnim budžetima, koga danas predstavlja džeparac ili, možda, stipendija, a već sjutra pošteno zarađena plata i drugi prihodi“ naveo je Žugić.

Za učenike su organizovana predavanja na teme finansijskih proizvoda i prepoznavanja lažnog novca, u okviru kojih su im predstavljeni glavni finansijski proizvodi i usluge koji se nude na domaćem tržištu i objašnjeni načini na koje se može prepoznati lažni, odnosno falsifikovani novac.

Iz CBCG je saopšteno da je Svjetska nedjelja novca globalna manifestacija, koja se organizuje na inicijativu Međunarodnog pokreta za finansijsku edukaciju djece i mladih (CYFI) i ima za cilj jačanje finansijskog opismenjavanja, kao i širenje finansijskih znanja i vještina kod djece i mladih.

Bonus video: