Žugić o stanju u bankarskom sektoru: 2019. bila teška, ali veoma uspješna

Žugić je istakao da se glavna aktivnost CBCG planirana za narednu godinu odnosi na implementaciju AQR-a, odnosno sprovođenje nezavisne procjene kvaliteta aktive
848 pregleda 2 komentar(a)
Velteke i Žugić, Foto: CBCG
Velteke i Žugić, Foto: CBCG

Guverner Centralne banke Crne Gore (CBCG) Radoje Žugić je prezentujući članu Odbora direktora Lovćen banke Ernstu Veltekeu stanje u bankarskom sektoru Crne Gore kazao da je 2019. godina bila teška, ali veoma uspješna, što potvrđuju ključni indikatori bankarskog sektora koji danas imaju istorijski najpovoljnije vrijednosti.

Kako je saopšteno iz CBCG, Žugić se danas sastao sa Veltekeom.

Žugić je istakao da se glavna aktivnost CBCG planirana za narednu godinu odnosi na implementaciju AQR-a, odnosno sprovođenje nezavisne procjene kvaliteta aktive.

"U zavisnosti od rezultata ove procjene i ukoliko se za tim ukaže potreba, CBCG će postaviti zahtjeve za zdraviju aktivu, dodatno smanjenje NPL-a i rast kapitala", dodao je Žugić..

Iz CBCG je saopšteno da je Velteke informisao Žugića o daljim planovima Lovćen banke, usmjerenim na snaženje njene pozicije na domaćem tržištu i istakao da će ova banka nastojati da, i u budućnosti, daje svoj doprinos pozitivnom stanju bankarskog sektora.

Iz CBCG su naveli da je Velteke tokom karijere, obavljao i funkciju predsjednika Banke Njemačke (Bundesbank) i ministra u Vladi Njemačke.

Bonus video: