Žugić: Pružićemo na uvid javnosti listu poreskih dužnika

"Naš rad jedostupan ukupnoj javnosti i nema riječi o netransparentnosti. Nije cilj da imamo poreske miljenike već da učinimo transparentnim naše okruženje"
7 komentar(a)
Radoje Žugić, Foto: Vlada Crne Gore
Radoje Žugić, Foto: Vlada Crne Gore
Ažurirano: 06.06.2014. 15:15h

Ministarstvo finansija spremno je da pruži na uvid javnosti listu poreskih dužnika koji su izjavili žalbu ili sa državom vode sudske sporove.

To je kazao Ministar finasija Radoje Žugić na novinarima nakon sjednice Komsije za suzbijanje sive ekonomije.

"Naš rad jedostupan ukupnoj javnosti i nema riječi o netransparentnosti.Nije cilj da imamo poreske miljenike već da učinimo transparentnim naše okruženje. Pozivam javnost i da da predloge da metodogolgiju iskazivnaja ukupnog poreskog duga napravim adekvatnijom", rekao je Žugić.

Predsjednik skupštinskog Odbora za ekonomiju, finansije i budžet Aleksandar Damjanović (SNP) pozvao je ministarstvo finansija i Poresku uprava (PU) da objave listu poreskih dužnika koji sa državom vode sudske sporove ili su izjavili žalbu jer će se tada imati prava slika o stanju poreskog duga koji je veći od onoga koji se zvanično saopštava.

Preme posljednjim zvaničnim podacima, poreski dug je oko 330 miliona eura. Damjanović tvrdi da je dug veći zbog firmi koje vodie sudske sprove, kao i zbog činjenicu da je ministarstvo finansija, shodno uredbi o odlaganju naplate poreskih i neporeskih potraživanja, odložilo tokom prošle godine plaćanje duga za 68 obveznika na iznos od čak 48,3 miliona.

Bonus video: