Žugić: Vraća se povjerenje u banke, još srediti "loše kredite"

Prema podacima CB ukupno odobreni krediti su oko 2 milijarde eura, dok je procenat loših kredita oko 25 odsto ili oko 500 miliona eura.
53 pregleda 0 komentar(a)
Radoje Žugić, Foto: Boris Pejović
Radoje Žugić, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 17.06.2011. 16:03h

Komercijalne banke su dovoljno revitalizovane i sa mnogo manjim stepenom ranjivostii rizika, ali mora se i dalje raditi na čišćenju loših bilansa, odnosno na kreditima koji kasne sa otplatom, kazao je guverer Centralne banke Crne Gore (CBCG) Radoje Žugić novinarima, na Trećem regionalnom samitu guvernera i ministara finansija u Budvi.

Prema podacima CB ukupno odobreni krediti su oko 2 milijarde eura, dok je procenat loših kredita oko 25 odsto ili oko 500 miliona eura.

"Mislim da je taj dio dostigao maksimum i da su banke, naročito sistemski važne, na dobrom putu da brzo dođu do jednog nivoa koji se može nazvati dobrim.To su Crnogorska komercijalna banka, NLB Montenegro banka, Prva banka i Hipo Alpe Adria banka. Ovih dana neke od njih će riješiti problem loših kredita prodajom faktoring kompanijama i matičnim bankama", kazao je Žugić.

Prema njegovim riječima, kontrolama u komercijalnim bankama utvrđeno je da je najveći dio loših kredita, čak 90 odsto, iz perioda velike ekspanzije 2007. i 2008. godine.

"To je nasljeđe koje moramo dalje sanirati i na dobrom smo putu da se to uradi. Banke su visoko solventne i likvidne, ali moramo raditi i na profitabilnosti, koja se značajno poboljšava", rekao je Žugić.

On je kazao da je kriza povjerenja u banke iza nas.

"U zadnjih više od godinu, depoziti stanovništva se vraćaju u banke i taj rast je ono na osnovu čega možemo reći da je kriza povjerenja iza nas", istakao je Žugić.

Bonus video: