Žurić mijenja Bogdanovića u Monteputu

Monteput je prošle godine imao aferu kada su članovi borda samo sebi podijelili naknade od po 2.800 eura zbog većeg broja prolazaka vozila kroz tunel
356 pregleda 7 komentar(a)
Duško Marković, Aleksandar Žurić, Foto: Gov.me
Duško Marković, Aleksandar Žurić, Foto: Gov.me
Ažurirano: 08.02.2018. 19:29h

Vlada je razrješila Aleksandra Bogdanović funkcije člana Odbora direktora u državnoj kompaniji Monteput koja upravlja tunelom Sozina, a na njegovo mjesto je postavila Aleksandra Žurića donedavnog gradonačelnika Bijelog Polja.

Bogdanović nije mogao biti član borda Monteputa od kraja decembra prošle godine, kada je izabran za ministra kulture.

Monteput je prošle godine imao aferu kada su članovi borda samo sebi podijelili naknade od po 2.800 eura zbog većeg broja prolazaka vozila kroz tunel.

Skandal je bio što su na Vladi za potvrđivanje takve odluke glasali ministri Osman Nurković i Kemal Purišić, koji su prethodno bili u upravi Monteputa i imali pravo na te naknade.

Revolt javnosti je izazvalo to što su oni sebi odredili naknade, kada je istovremeno Vlada zbog štednje ukidala naknade za majke sa troje i više djece i uvodila nove dažbine građanima.

Vlada je prije 20 dana usvojila izvještaj o dobiti Monteputa u 2017. od 1,7 miliona eura. Prema statutu Monteputa, 70 odsto profita ide u državni budžet a o 30 odsto, uz saglasnost Vlade, odlučuje bord direktora čiji su članovi proteklih godina to koristili da bi sebi isplatili dodatne naknade ili su ga dijelili sportskim i drugim organizacijama bez kriterijuma i obaveza da dostave izvještaje o trošenju tog novca.

Bonus video: