Ekstremne nepogode za koje je odgovoran čovjek udaraju u cijelom svijetu

Uticaj klimatskih promjena je primjećen u 57 odsto podataka o evidenciji najmanjih padavina u godini, i u 41 odsto podataka o evidenciji najveće kiše u periodu od pet dana, piše u studiji koju je u ponedjeljak objavila američka Nacionalna akademija nauka
70 pregleda 0 komentar(a)
pustinja, suša, Foto: Shutterstock.com
pustinja, suša, Foto: Shutterstock.com
Ažurirano: 25.04.2017. 06:15h

Većina stanovništva svijeta je već imala iskustva se ekstremnom, rekordnom vrućinom, sa dugotrajnom sušu ili s pljuskovima, ojačanim posljedicama globalnog zagrijevanja za koje je odgovorna aktivnost ljudi, utvrđeno je jednim istraživanjem nove vrste.

U prvoj takvoj studiji, naučnici su analizirali podatke s meteoroloških stanica širom svijeta i izračunali da je u 85 odsto slučajeva rekordno najtopliji dan u godini nosio "otiske klimatskih promjena". Gasovi od sagorevanja uglja, nafte i prirodnog gasa koji u atmosferi zadržavaju toplotu, utiču da su ti podaci učestaliji ili veći.

"Svijet nije baš u tački u kojoj svaki rekord temperature 'ima otisak ljudskog prsta', ali se tome približava", rekao je glavni autor, klimatolog Univerziteta Stenford Noa Difenbauh.

Uticaj klimatskih promjena je primjećen u 57 odsto podataka o evidenciji najmanjih padavina u godini, i u 41 odsto podataka o evidenciji najveće kiše u periodu od pet dana, piše u studiji koju je u ponedjeljak objavila američka Nacionalna akademija nauka.

U poslednjih nekoliko godina, istraživači su došli do opšteprihvaćene naučne tehnike utvrđivanja da li je neki pojedinačni ekstremni meteorološki događaj učestaliji ili jači zbog klimatskih promjena. To obično uključuje ranije meteorološke podatke i obimne kompjuterske modele koji simuliraju koliko često bi se neki događaj dešavao bez zagrijevanja gasovima staklene bašte, i to se poredi s tim koliko se to često zaista i dešava.

Drugi naučnici kažu da se Difenbahova studija razlikuje i da je korisna po tome što se ne bavi samo nekim pojedinačnim događajem kao što je petogodišnja suša u Kaliforniji. Umjesto toga, on primjenjuje tehniku praćenja meteoroloških stanica kao cjeline, širom svijeta, izjavio je klimatolog Univerziteta Kolumbija Adam Sobel koji nije bio učesnik tog istraživanja.

"Ovo je korak naprijed jer omogućava da se utvrdi koji dio nekih događaja određene, odabrane vrste, sadrži statistički značajan uticaj čovjeka", rekao je Sobel.

Bonus video: