Elizabeta II objavila lični dnevnik kraljice Viktorije

Kraljica Viktorija je vladala 63 godine, što je najduža vladavina u istoriji britanske monarhije. Njen lični dnevnik je od četvrtak na internetu dostupan svima na uvid
105 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 27.05.2012. 17:35h

Britanska kraljica Elizabeta II objavila je lični dnevnik svoje čukunbabe, kraljice Viktorije, ali ne razmišlja o objavi svog dnevnika.

Viktorija, koja se na britanski prijesto popela s 18 godina, gotovo je svakodnevno zapisivala svoja razmišljanja i iskustva od svoje 13. godine do pred smrt, 1901. godine. Njen dnevnik, čuvan u kraljevskom arhivu, broji više od 140 sveska i više od 8,5 miliona riječi.

Oko 40.000 stranica tog dnevnika sada je dostupno na internetu. Njegovi se dijelovi mogu pronaći i na Twitteru (@QueenVictoriaRI ).

Za objavljivanje ovih stranica trebalo je više od osam mjeseci. Dnevnici obuhvataju razdoblje od Viktorijinog krunisanja do dijamantskog jubileja (60 godina vladavine) 1897.

Neke stranice pisala je sama Viktorija, a neke njena ćerka Beatris, nakon Viktorijine smrti.

Kraljica Viktorija je vladala 63 godine, što je najduža vladavina u istoriji britanske monarhije. Elizabeta II ove godine slavi svoj dijamantni jubilej, šezdesetu godišnjicu od krunisanja.

Povodom svečanog obilježavanja početka rada internet sajta na koji je postavljeno 40.000 stranica Viktorijinog dnevnika, Elizabetu II. su upitali da li i ona vodi svoj dnevnik: "Moj se neće objaviti", rekla je kratko.

Bonus video: