Ello: Anti-Facebook društvena mreža koja obećava

"Mi zapravo ne smatramo Facebook društvenom mrežom. On je prije, platforma za oglašavanje", kazao je Pol Budnic, izvršni direktor Elloa
0 komentar(a)
Početna strana Elloa, Foto: Ello.com
Početna strana Elloa, Foto: Ello.com
Ažurirano: 02.10.2014. 19:37h

Besplatna društvena mreža Ello postala je glavna vijest tehnološkog svijeta tokom proteklih osam nedjelja, koliko i zvanično postoji.

Ello je u početku bio isključivo privatna društvena mreža koju je činilo stotinjak prijatelja, a danas svakog sata pristiže gotovo 50.000 zahtjeva za članstvo.

Naime, od 7. avgusta, ova društvena mreža je postala javna, ali je takođe osigurala donekle ograničen pristup za korištenje, na način da su korisnici prije kreiranja vlastitih profila na Ellou, trebali poslati zahtjev za pozivnicom na mrežu.

Mreža s vremenom postaje sve popularnija, a upravo je Facebook jedan od ključnih faktora Ellove rastuće popularnosti, prenosi Index.

"Podatke o više od milijardu korisnika društvenih mreža poput Facebooka i Twittera ne posjeduju niti sami korisnici niti te društvene mreže – posjeduju ih oglašivači. Svaku objavu i fotografiju koju podijelite na društvenim mrežama, svako povezivanje s drugim korisnicima i praćenje linkova se snima, bilježi i pretvara u podatke. Te podatke kupuju oglašivači i na temelju njih korisnicima prikazuju oglase, a korisnici su samo proizvod koji se kupuje i prodaje" objasnili su iz Elloa.

Ello tako nudi nešto sasvim suprotno, društvenu mrežu oslobođenu oglašivača. Štaviše, njihov manifest za nove korisnike glasi "Vi niste proizvod", prenosi recode.

"Mi zapravo ne smatramo Facebook društvenom mrežom. On je prije, platforma za oglašavanje", kazao je Pol Badnic, izvršni direktor Elloa.

U svom manifestu, Ello obećava da neće koristiti ili prodavati podatke korisnika, kao što to čini Facebook. Iz mreže napominju kako se neki podaci ipak skupljaju, kao što su, na primjer, lokacija korisnika i vrijeme provedeno na društvenoj mreži, ali ističu da se ti osnovni podaci koriste samo unutar mreže.

Upravo zbog manifesta na početnoj stranici Elloa, mnogi ga smatraju glavnim oponentom Facebooka, no tvorci Elloa se ne slažu s tim.

"Mi ne radimo protiv nikoga i ako posjetite našu stranicu, vidjet ćete manifest, s kojim se možete složiti, čime dobivate mogućnost stvaranja svog profila. Ukoliko se s njim ne slažete, sljedeći link vas vodi na Facebook", kazao je Badnic.

Na pitanje kako će se Ello finansirati s obzirom da je oslobođen reklama. Badnic je istaknuo kako će društvena mreža naplaćivati dodatne opcije mreže, koje će se kupovati na sličan način kao aplikacije na pametnim telefonima.

Najosnovniji oblik profila na Ellou je "zauvijek besplatan".

Bonus video: