Eminiji ne mogu do invalidnine, a ispunjavaju uslove?

Nedžad Emini žalio se Upravnom sudu, koji je usvojio tužbu i poništio rješenje o odbijanju zahtjeva
716 pregleda 6 komentar(a)
Emini, Foto: Luka Zeković
Emini, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 10.08.2018. 19:25h

Centar za socijalni rad u Podgorici i Ministarstvo rada i socijalnog staranja odbili su da odrede ličnu invalidninu za osamnaestogodišnjeg Almira Eminija, kao i maloljetnog E.E. iako nalazi ljekara specijalista potvrđuju da ispunjava uslove iz pravilnika koji definiše ostvarivanje toga prava.

Njihov otac Nedžad Emini, žalio se Upravnom sudu zbog odbijanja da se odredi lična invalidnina za Almira, koji je 15. marta usvojio njegovu tužbu i poništio rješenje Ministarstva rada i socijalnog staranja o odbijanju zahtjeva za ličnu invalidninu i obavezao ih da nadoknade troškove spora od 400 eura.

“Međutim, Ministarstvo rada i socijalnog staranja opet je 25. jula odbilo da poništi rješenje o odbijanju Centra za socijalni rad, odnosno da naloži da moj sin, prima ličnu invalidninu. Ne znam šta da radim i kako da mu obezbijedim adekvatnu njegu”, kazao je Emini.

On je “Vijestima” dostavio medicinsku dokumentaciju, kojom je konstatovano da Almir ima 90 odsto invaliditeta, odnosno da nije sposoban za samostalan rad i brigu.

“Prema pravilniku medicinske indikacije za ostvarivanje prava na ličnu invalidninu su umjerene intelektualne teškoće sa 90 odsto invaliditeta, što je kod Almira i potvrđeno”, istakao je Emini, pokazujući taj dokument.

On je naglasio da njegov sin ispunjava sve uslove za ličnu invalidninu od 108 eura, ali da Centar za socijalni rad kao prvostepeni organ, odnosno Ministarstvo kao drugostepeni organ, ne želi da napišu rješenje.

“Za maloljetnog, odnosno 15 godina starog Elmedina je bilo napisano rješenje da je ostvario ličnu invalidninu, to mi je službenica Centra za socijalni rad i kazala, međutim kada sam tamno otišao drugim povodom, rekli su mi da nije. Odnosno, objašnjeno mi je da je rješenje napisano nekom drugom, koji se isto zove kao i on. Kako može da se napravi takva zabuna”, kazao je Emini.

Istakao je da sada treba da se žali Upravnom sudu na rješenje za maloljetnog sina, ali da mu to ništa ne garantuje da će ostvariti svoja prava, poučen iz iskustva sa osamnaestogodišnjim Almirom.

“Ne poštuje se presuda Upravnog suda za Almira, porodici moram da obezbjedim uslove za život, biću prinuđen da se iselim sa iz Crne Gore, da potražim negdje drugo bolje uslove za život. Rodio sam se se u Podgorici, ali se nas sjete izgleda samo kada treba da glasamo za DPS, kada nam dolaze na vrata”, kazao je Emini.

On je zbog teške socijalne situacije pisao i Delegaciji Evropske unije u Crnoj Gori, a u dopisu dobijenom od njih navodi se da “daju veliki značaj na poštovanju ljudskih prava, uključujući i socijalna prava”.

U dopisu su naglasili da se iskreno nadaju da će nadležne institucije iz Crne Gore da pomognu njegovoj porodici i da razumiju koliko je teška njihova zdravstvena i finansijska situacija.

Redakcija “Vijesti” nije dobila odgovor iz Ministarstva rada i socijalnog staranja i Centra za socijalni rad.

Devetogodišnjoj kćerci potrebna operacija

Emini je kazao da veliki zdravstveni problem i ima i njegova devetogodišnja maljotetna kćerka.

“Kćerka mi ima tumor na mozgu, terapija za nju mnogo košta, snalazimo se kao znamo i umijemo, supruga i ja”, kazao je Emini.

On je istakao da se zbog zdravstvenog stanja njegove kćerke, obraćao mnogima, ali da nije mogao da dobije pomoć.

“Pisao sam i UNICEF-u, a šef njihovog predstavništva za Crnu Goru, Bendžaamin Perks, uputio mi je dopis u kome me informiše da saosjećaja samnom i sa situacijom za pomoć za operaciju Arijane.

Istakli su da njihov mandat u Crnoj Gori ne uključuju pomaganje individualnim slučajevima i da nemaju budžetom predviđen novac za ovakve slučajeve”, kazao je Emini.

On je istakao da je njegovoj kćerci neophodna operacija, a da lijek koji joj je propisan, nije na listi za refundaciju.

Bonus video: