Erbasov električni avion “eGenius” izveo prvi let

Ukoliko bi se preračunala potrošnja energije ovog aviona ispada da, ukoliko bi trošila konvencionalni kerozin, na 100 kilometara bi trošila svega 0,6 litara !
0 komentar(a)
Ažurirano: 28.05.2011. 18:54h

Na aerodromu Mindelhajm u Njemačkoj prvi put juče je poletio avion pod nazivom “eGenius”, letjelica na električni pogon čiji razvoj sponzoriše Erbas. Cilj dvadesetominutnog leta bio je provjera kvaliteta upravljanja i samog pogonskog sistema.

“eGenius” ima električni pogon koji dostiže nivo snage do 60kW. Na probnim letovima koji slijede na provjeri će biti performanse letjelice i pouzdanost samog električnog pogona.Raspon krila ovog neobičnog avina je 17 metara, težina 850 kg, a sa pilotom i kopilotom njegov domet iznosi oko 400 km. Brzina “eGenius”-a je 235 km na čas. Ukoliko bi se preračunala potrošnja energije ovog aviona ispada da, ukoliko bi trošila konvencionalni kerozin, na 100 kilometara bi trošila svega 0,6 l.

Osmišljen u Institutu za dizajn aviona Univerziteta u Štutgartu, projekat “eGenius” je podržan od strane Erbasa u sklopu kampanje za smanjenje emisije štetnih gasova i razvijanje zelenije avio-industrije. Erbas ispituje mogućnosti električne energije kao dugoročnog alternativnog izvora i podaci koji budu dobijeni pri praktičnim testovima i tokom probnih letova biće analizirani od strane Erbasovih timova za projekte budućnosti oformljenih za razvijanje novih tehnologija i mogućnosti.

Erbas blisko sarađuje sa mnogim univerzitetima i istraživačkim institutima i snažno podržava različita istraživanja u oblasti razvoja novih tehnoloških projekata. Pored praćenja razvoja tehnologije električnog pogona, Erbas takođe razvija tehnologiju gorivih ćelija kao alternativni izvor energije, kao i implementaciju tehnologije bio-goriva.

Bonus video: