Evo kako da budete bezbjedni na motociklu

Oprema koju sačinjavaju kaciga, naočare, dobra jakna i pantalone, čizme i rukavice su najbolja zaštita od povreda koje se mogu zadobiti u sudaru
239 pregleda 0 komentar(a)
motocikl, motociklista, Foto: Shutterstock
motocikl, motociklista, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 24.04.2018. 15:57h

Vožnja motora je zanimljiv, uzbudljiv i praktičan način prevoza, ali sa sobom nosi i rizik. Na sreću, veliki dio tog rizika može da se izbjegne. Oprema koju sačinjavaju kaciga, naočare, dobra jakna i pantalone, čizme i rukavice su najbolja zaštita od povreda koje se mogu zadobiti u sudaru. Obavezno se pravilno obući prilikom svake vožnje. Evo nekoliko savjeta za što bezbjedniju vožnju dvotočkaša.

Priprema pred vožnju

Treba biti siguran da je motocikl ispravan i da ste pravilno obučeni pred svaku vožnju. Obavezno je i lično osiguranje za vas i vašeg suvozača. Treba proučiti put kojim se vozi i biti spreman na uslove vožnje tim putem.

Uočljivost

Preporučuje se nošenje odjeće sa svjetlim i jarkim bojama, vožnja sa uključenim oborenim svjetlima (danju) i sirena na motociklu mora uvijek biti ispravna i najbolje koristiti sirenu koju preporučuje proizvođač.

Procjena situacije

Tri četvrtine svih udesa sa motociklom čine sudari sa automobilima. Glavni uzrok ovih nesreća je da vozač automobila nije vidio vozača motocikla. Zato treba sve vrijeme pratiti situaciju na putu i ponašanje drugih vozača, i procjenjivati šta bi drugi vozač mogao da uradi. Naročito treba biti oprezan na rasksnicama i tu treba obratiti pažnju na vozače koji se uključuju u saobraćaj sa vaše lijeve strane.

Održavanje rastojanja

Nikada se ne zaustavljajte direktno iza drugog vozila. Ako ostavite dovoljno slobodnog mjesta, imaćete dovoljno mogućnosti da manevrišete oko vozila u slučaju da automobil iza vas ne može da se zaustavi. Zabranjen je alkohol i vožnja - oko 45 % saobraćajnih udesa motocikala je uzrokovano alkoholom. To je zato što alkohol djeluje na vaš nervni sistem i ne možete pravilno da rasuđujete. Zato, ako popijete pustite nekog drugog da vozi.

Redovno održavanje

Poštujte savjete proizvođača i redovno idite kod specijaliste koji je licenciran za popravku vašeg tipa motocikla. Prije svake vožnje obavezno provjeriti gume, kočnice i upravljačke kontrole.

Prevoz saputnika

Prevoz druge osobe motociklom znači i veliku obavezu. Pravilno raspoređena težina je od velikog značaja prilikom vožnje i zato morate osobi iza vas da skrenete pažnju i date savjete kako da se ponaša u toku vožnje. Takođe je obavezna zaštitna kaciga za saputnika.

Bonus video: