Evo kako da pravilno zamijenite točak

Kada guma pukne, odmah zaustavite vozilo jer možete da oštetite i pneumatik i točak
132 pregleda 4 komentar(a)
točak, guma, Foto: Saša Marković
točak, guma, Foto: Saša Marković
Ažurirano: 14.06.2016. 06:09h

Danas ćemo vas podsjetiti na pravilnu proceduru zamjene točka.

Kada primijetite da je guma na vozilu pukla odmah zaustavite vozilo jer u suprotnom možete da oštetite i pneumatik i točak.

Stanite na ravnoj podlozi dalje od saobraćaja, ako je moguće. Ako je potrebno, postavite sigurnosni trougao i uključite sva četiri žmigavca

Povucite ručnu kočnicu i ubacite mjenjač u prvu brzinu ili parking poziciju, da se vozilo ne bi slučajno pomjerilo

Isključite motor i uvjerite se da su svi putnici napustili vozilo. Iz gepeka izvadite rezervni točak i alat koji se sastoji od dizalice i ključa kojim ćete odvrnuti šrafove.

Ako je na točku radkapna, upotrijebite alat da je skinete. Prije nego podignete vozilo, ključem odvrnite šrefove za makar pola kruga.

Ukoliko ih ne možete odvrnuti snagom ruke, upotrijebite nogu da otpustite šrafove.

Zatim treba da podignete vozilo. Pronađite tačku za montažu dizalice najbližu točku koji želite da zamijenite.

Dok podižete vozilo, nikad ne stavljajte ispod vozila bilo kakav predmet ili dio tijela.

Kada je dizalica na mjestu, lagano podignite vozilo dok se točak ne odvoji od podloge. Tada možete da uklonite sve šrafove i skinete točak. Ne dodirujte kočione diskove ili okolnu zonu jer oni mogu da budu vrući. Postavite rezervni točak na glavčinu i nacentrirajte rupe. Odmah zavrnite šrafove i pritegnite ih koliko možete rukom.

Spustite auto dizalicom dok točak ne dodirne podlogu, a onda pritegnite šrafove ključem. Kada to završite, spustite vozilo potpuno, uklonite dizalicu i vratite je u gepek zajedno sa alatom.

Što prije popravite gumu kod vulkanizera, a ako to ne uradite, nakon par stotina kilometara provjerite šrafove da bi se uvjerili da su i dalje čvrsto pritegnuti.

Ako koristite rezervni točak malih dimenzija, ne prelezite 80 km/h

Bonus video: