„Fab live” da plati dug od milion i po eura

Poreska Uprava u Budvi blokirala je desetak luksuznih stanova i poslovnih prostora u apartmansko-poslovnom kompleksu „Tre canne“ zbog poreskog duga
606 pregleda 1 komentar(a)
Tre Canne
Tre Canne
Ažurirano: 02.11.2018. 20:31h

Poreska Uprave Crne Gore, područna jedinica Budva blokirala je desetak luksuznih stanova i poslovnih prostora u apartmansko - poslovnom kompleksu „Tre canne“ vlasništvo podgoričke kompanije „Fab live“, zbog poreskog duga od oko milion i po eura.

Hipoteka na atraktivne nekretnine, kao garancija da će poreski dug državi Crnoj Gori biti izmiren, u kastarsku evidenciju Uprave za nekretnine upisana je kao teret početkom oktobra.

„Poresko potraživanje Poreske uprave PJ Budva u iznosu 809.894 eura, 667.353 eura, 3.563 eura, 10 eura u korist Crne Gore“, navedeno je kao teret na stanovima i poslovnim prostorima koji su uknjiženi na Fab live.

“Tre canne” su najveći investicioni poduhvat „Fab livea“ i, kako se navodi na njihovom sajtu, objedinjuje 275 apartmana, velnes i spa-centar, restorane, poslovne objekte. U centralnoj, najvećoj 16-spratnoj kuli nalazi se hotel.

“Fab live” vodi dugogodišnji spor sa Opštinom. Privredni sud je krajem prošle godine presudio je u korist Opštine Budva, odbacijući tužbu podgoričke kompanije da joj metropola turizma isplati gotovo 2,1 miliona eura na ime štete, koju joj je lokalna uprava nanijela time što nije izdala upotrebnu dozvolu za apart-kompleks „Tre canne“..

Na ovakvu presudu uložena je žalba.

“Fab live” utužio je Opštinu Budva radi naknade materijalne štete u vidu obične štete i izgubljene dobiti, kao i nematerijalne štete zbog narušenog poslovnog ugleda.

Spor je nastao jer kompleks „Tre canne“, koji je izgradio “Fab live”, ne može da dobije upotrebnu dozvolu, pošto Opština, kako su tvrdili u “Fab liveu”, nije izvršila ugovorene obaveze, zbog čega je investitor presavio tabak i utužio ga.

“Fab Live” i Opština su krajem jula 2013. zaključile kompenzacioni Ugovor kojim je 6,5 miliona eura naknade za komunalno opremanje kompleksa „Tre canne“, odnosno komunalije plaćeno stanovima i poslovnim prostorima u tom objektu, uz saglasnost obiju strana. Opštini je pripalo17 apartmana, sedam poslovnih prostora i 26 garažnih mjesta, ukupno 2.100 kavdata stambeno-poslovnog prostora u „Tre canne“, procijenjenih na 6,5 miliona eura, koliko su „ Fab liveu“ obračunate komunalije.

Takođe, bilo je dogovoreno da će Opština Budva dobijene poslovno-stambene prostore prenijeti u vlasništvo Ministarstva finansija, na ime umanjenja poreskog duga, što je i bilo predviđeno članom 3 ugovora o komunalijama.

Opština Budva uknjižava na svoje ime nekretnine, ali iako im se Fab live više puta obraćao da im se izda potvrda da su izmirili komunalije, to lokalna uprava nije učinila, jer sa druge strane Ministarstvo finansija je odbilo da preuzme poslovno-stambene prostore i time prebije poreski dug. To je bio i razlog da “Fab Live” podnese tužbu.

Ministarstvo finansija je odbilo žalbu Opštine Budva na rješenje budvanskog Katastra, koji je odbio da isknjiži lokalnu upravu kao vlasnika 2100 kvadrata u „Tre canne“.

Bonus video: