Facebook je konačno zaboravio vaše pijane noći

Za brisanje fotografija sa Twittera i Flickra potrebna je sekunda. Na MySpace servisu za to je trebalo nekoliko mjeseci. Na Facebooku za tako nešto su bile potrebne godine
72 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 19.08.2012. 16:36h

Facebook je, izgleda, konačno zaboravio jednu od pijanih noći sa vaših studija... Brisali ste fotografije sa te mreže, ali su one ostajale svejedno na Facebookovim serverima. Kompanija je, navodi Huffington Post, konačno stvarno i na vrijeme počela da takve sadržaje uklanja sa svojih servera.

Žaki Čeng sa Art Technica portala od 2009. tvrdoglavo prati koliko vremena protiče od trenutka kada na Facebooku pritisnete opciju za brisanje do trenutka kada ta slika više neće biti dostupna na internetu.

Njena metoda je jednostavna. Ona bi sačuvala URL, obrisala sliku i čekala da vidi koliko vremena će proći do trenutka kada će link prema obrisanoj slici biti nedostupan.

Na Twitteru i Flickr servisu za tako nešto je potrebna sekunda. Nakon što obrišete fotografiju sa tog servisa, osvježite stranicu i - link je već nedostupan. Na Twitteru i Flickeru ste bili sigurni da će fotografije na kojima ste pijani sa društvom, biti nedostupne za vaše neprijatelje (osim ako ih niste kopirali na hard disk koji je dostupan svima)...

Na MySpace servisu za to je trebalo nekoliko mjeseci. Na Facebooku, pokazuje njeno istraživanje, za tako nešto su bile potrebne godine.

Facebook je u februaru preselio korisničke fotografije na novije sisteme koji bi, kako je saopšteno, trebalo da sigurno na vrijeme zauvijek briše fotografije koje korisnici više ne žele da budu dostupne online.

Čeng je sada objavila rezultate novih testova koji pokazuju da su fotografije koje je obrisala postale nedostupne nakon dva dana. Potvrdu za to je dobila i od svojih čitalaca.

Facebook je, izgleda, konačno zaslužio da bude i pohvaljen. No, zašto im je trebalo toliko dugo da riješe problem?

"Sistemi koje smo ranije koristili za skladištenje fotografija nisu brisali fotografije u razumnom roku, iako su one bile obrisane sa naše mreže", kazali su za Ars Technica iz Facebooka u februaru. Za tu kompaniju je, kako je rastao broj korisnika i njihovi apetiti, pravovremeno brisanje fotografija praktično postala nemoguća misija.

Novi sistem instaliran u februaru slike sa servera briše u roku od 30 dana, navode u Facebooku.

Ipak, navodi Čeng, to što sistem za brisanje fotografija funkcioniše kako treba, ne znači da je Facebook u potpunosti riješio pitanje privatnosti korisnika.

"A to će morati da učine ako misle da ostanu na vrhu".

Kakva su vaša iskustva?

Galerija

Bonus video: