Facebook na sudu zbog praćenja poruka

U tužbi se tvrdi da kada korisnici dijele link za neku drugu internet stranicu putem privatnih poruka, Facebook to skenira kako bi profilsao internet aktivnosti pošiljaca
4 komentar(a)
Facebook, Foto: Fr.wikinoticia.com
Facebook, Foto: Fr.wikinoticia.com
Ažurirano: 04.01.2014. 20:58h

Društvena mreža Facebook suočena je s tužbom grupe tužilaca zbog navodnog praćenja privatnih poruka korisnika radi davanja podataka oglašivačima i trgovcima, piše u tužbi koja je podignuta na saveznom sudu u Kaliforniji.

U tužbi se tvrdi da kada korisnici dijele link za neku drugu internet stranicu putem privatnih poruka, Facebook to skenira kako bi profilsao internet aktivnosti pošiljaca.

Navodi se takođe da Facebook sistematski presrijeće poruke kako bi snimao korisničke podatke i profitirao od dijeljenja tih podataka sa kompanijama koje skupljaju podatke, oglašivačima i trgovcima.

Facebook je saopštio da su te optužbe "neutemeljene". "Snažno ćemo se braniti", objavila je ta najveća svetska društvena internet stranica.

Tužbom se zahtijeva odšteta od 10.000 dolara za svakog korisnika. U tužbi, koja je podnijeta ranije ove sedmice, citirana su nezavisna istraživanja koja su, kako se tvrdi, otkrila da Facebook provjerava sadržaj privatnih poruka svojih korisnika ‘u svrhe koje nijesu povezane s olakšavanjem prenosa poruka’.

"Predstavljajući korisnicima da je sadržaj Facebook poruka ‘privatan’ predstavlja posebno isplativu priliku za Facebook", navodi se u tužbi.

Ističe se da je to tako "jer korisnici koji vjeruju da komuniciraju na usluzi koja je oslobođena nadzora vjerovatno otkrivaju činjenice o sebi koje inače ne bi otkrili kada bi znali da se sadržaj prati. Dakle, Facebook se pozicionirao da dobije djelove korisničkih profila koji su vjerovatno nedostupni drugim skupljačima podataka’.

Bonus video: