Facebook o vama zna dosta: Pazite što dijelite

Ogroman broj informacija sačuvanih na toj društvenoj mreži koje se dijele okolo mogle bi da se iskoriste u "zle svrhe"
1 komentar(a)
Facebook, Foto: Shutterstock.com
Facebook, Foto: Shutterstock.com
Ažurirano: 15.05.2016. 07:46h

Fejsbuk o vama zna dosta. Većina su stvari koje ste podijelili s prijateljima, ali tu postoji i mračna strana, piše Independent.

Ogroman broj informacija sačuvanih na toj društvenoj mreži koje se dijele okolo mogle bi da se iskoriste u "zle svrhe" i zato je važno da budete oprezni i pazite šta objavljujete. Ako ništa drugo, bar budite svjesni svega što ste "predali" Fejsbuku. Možda ne želite da izbrišete sve, ali dobro je da znate šta dijelite.

Vaša interesovanja

Možda nešto što Fejsbuku najviše koristi - prikuplja sve što misli da bi moglo da vas zanima i na osnovu toga određuje koje će vam reklame prikazivati. To se radi tako da vas Fejsbuk "ohrabruje" da lajkujete određene stvari tako da se pojavljuju na vašem profilu, a onda na osnovu toga pogađa šta bi još moglo da vas zanima ili kojim se aktivnostima bavite.

To su informacije koje ne želite da dijelite sa svima i lako ih možete obrisati ili Fejsbuku dati skroz druge informacije. Kako god želite.

Vaš rođendan

Rođendani na Fejsbuku su tradicionalni: svi na vašem zidu vam čestitaju, a nakon toga morate da šaljete poruke i svima se zahvaljujete.

Ali vaš rođendan može da bude i opasan podatak jer je riječ o osjetljivoj informaciji koja ljudima može da omogući jednostavan pristup vašem bankovnom ili drugim računima. Zato ga je bolje ne objavljivati!

Fejsbuku morate da date datum vašeg rođendana kako bi se dokazalo da ste dovoljno stari, ali ta informacija ne mora da bude vidljiva na vašem profilu.

Kućna adresa

Da li biste svoju adresu dali nekom strancu? Ne.

Ljudi na Fejsbuku često ostave svoju adresu kada planiraju neki događaj. Ako morate nekome da kažete gdje živite, najbolje je to uraditi putem privatnih poruka.

Gdje ste radili i gdje ste se školovali

Ovo je zgodan način da pronađete stare prijatelje i kolege koje niste dugo vidjeli. Čak može da vam pomogne u pronalasku novog posla, ali isto tako lakše može da vas pronađe bilo ko jer se pojavljujete u različitim pretragama i grupama.

Stari, sramotni podaci

Ovo nije toliko pitanje sigurnosti i privatnosti, već očuvanja ponosa. Fejsbuk postoji već dosta godina i uveliko se promijenio, a samim tim i vi. To može da znači da na njemu imate kojekakvih podataka, fotografija ili videa zbog kojih vam je neprijatno. Mudro bi bilo provjeriti šta ste sve objavljivali kroz godine i izbjeći neprijatnu situaciju.

Izvor: N1

Bonus video: