Facebook ponovo sprema velike promjene, pogledajte kako to izgleda

Očekuje se i da Zukerberg prikaže potpuno novi dizajn ove stranice, a promjene se očekuju i na mobilnoj verziji
4 komentar(a)
Ažurirano: 07.03.2013. 19:50h

Na nedavnoj konferenciji na kojoj predstavio Graph Search, Mark Zukerberg je rekao da osnovu Facebooka čine News Feed, Timeline i Graph Search. Facebook je Timeline predstavio još u septembru 2011. godine, a uprkos brojnim početnim kritikama, većina je korisnika vremenom ipak navikla na takav način prikaza profila.

Graph Search je predstavljen nedavno, a sada je došlo vrijeme i na velike promjene na News Feedu, odnosno glavnoj stranici Facebooka na kojoj korisnici provode najviše vremena i na kojoj pregledaju sve objave prijatelja i stranica koje prate na ovoj društvenoj mreži.

Do sada su se na internetu pojavile brojne glasine oko noviteta koje Facebook priprema, a na TechCruncheu očekuju da će ova kompanija predstaviti više feedova – za prikaz fotografija (sa Facebooka i Instagrama), za muziku (muzika koju korisnici slušaju, novi albumi, koncerti i slično), a možda i za druge kategorije poput vijesti, videozapisa, aplikacija...

Očekuje se i da Zukerberg prikaže i potpuno novi dizajn ove stranice na kojoj će se prikazivati veće fotografije i oglasi bazirani na većim fotografijama, a osim na web verziji, slične se promjene mogu očekivati i na mobilnim aplikacijama.

Novi izgled i novi feedovi trebalo bi da unesu više reda u način prikaza informacija na ovoj mreži pa bi korisnici, zahvaljujući feedovima putem kojih će moći da uspješnije filtriraju prikazani sadržaj, trebalo da više vremena provode prateći samo sadržaj koji ih zanima. Stoga bi, kažu na TechCruncheu, korisnici mogli da provode više vremena na Facebooku, odnosno više vremena će gledati specijalizovane oglase (npr. u dijelu posvećenom muzici biće prikazani uglavnom oglasi o novim albumima, koncertima...), što će Facebooku donijeti više novca.

Iako zvaničnih informacija iz Zukerbergove kompanije još nema, skoro je sigurno da će se Facebook uveliko promijeniti.

Ova kompanija već neko vrijeme testira i neke promjene u Timelineu koji bi trebalo da bude jednostavniji i pregledniji, a još očekujemo i da nam postane dostupna opcija boljeg pretraživanja (Graph Search) koja je nedavno predstavljena. Svi ti noviteti bi trebalo da poboljšaju način korišćenja ove mreže – i na web verziji i na pametnim telefonim, piše Dnevnik.hr.

Bonus video: