Facebook uskoro pruža i e-mail usluge

Ukoliko korisnik prethodno nije odabrao svoju slovnu permanentnu adresu, već još koristi numerički link, to će morati sada da učini
74 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 01.02.2011. 14:50h

Facebook, najveća socijalna mreža svijeta, uskoro će svim članovima pružiti e-mail uslugu u okviru novog messaging sistema, koji uskoro izlazi iz faze testiranja.

Sistem je predstavljen 15. novembra 2010. godine, a od tada, određeni broj korisnika ima mogućnost korišćenja beta verzije ovog sistema, čija je glavna karakteristika email adresa sa @facebook.com nastavkom.

Username email adrese će biti isti kao i adresa profila korisnika (markomarkovic@facebook.com i www.facebook.com/markomarkovic), a ukoliko korisnik prethodno nije odabrao svoju slovnu permanentnu adresu, već još koristi numerički link, to će morati sada da učini.

Druga ključna karakteristika tog noviteta je da su sada klasične instant poruke integrisane sa chat komunikacijom i novim e-mail servisom na jedno mjesto – sve se nalazi u Messages folderu. Sve prethodne konverzacije sa istom osobom, bez obzira koliko ih je bilo, u novom sistemu prikazuju se kao jedna.

To dosta olakšava snalaženje, organizacija starijih poruka je jasna, a tu je i polje za pretragu. Do sada, korisnici su imali problem sa nedostupnošću istorije chat komunikacije odmah nakon zatvaranja browsera, što je novim sistemom riješeno.

Od ostalih opcija, dostupno je slanje attachmenta, slanje fotografije ili video zapisa sa web kamere, arhiviranje konverzacije, te slanje poruke i putem SMS-a.

Ta posljednja opcija trenutno nije dostupna u Crnoj Gori, ali pretpostavlja se da će i ovo biti omogućeno korisnicma Telenora, koji su povezali svoje brojeve telefona sa Facebookom, i odlučili se na prijem Facebook SMS-ova.

Podsjećamo, Telenor je jedini crnogorski operater mobilne telefonije koji je ponudio uslugu prijema Facebook notifikacija putem SMS-a.

Sve u svemu, ništa od Gmail „ubice“, kako kažu blogeri, koji smatraju da tako jednostavan sistem ne može ugroziti Google e-mail. Ipak, sa kvantitativne strane, Gmail je krajem 2010. imao nešto manje od 200 miliona korisnika, dok će facebook.com email adresu uskoro imati više od 550 miliona korisnika ovog socijalnog fenomena.

Facebook je nedavno kupio domen fb.com za 8 i po miliona američkih dolara. Taj domen se sada koristi za e-mail adrese zaposlenih u toj kompaniji, uslijed puštanja u rad novog messaging sistema.

Bonus video: